Francis Bacon és az irodalom kapcsolatát mutatja be a párizsi Pompidou Központ

Francis Bacon (1909-1992) és az irodalom kapcsolatát mutatja be a párizsi Pompidou Központ Bacon minden betűben (Bacon en toutes lettres) című kiállításán.

2019. 09. 24. 20:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A január 20-ig látható tárlat hatvan művön keresztül mutatja be, hogyan hatottak a 20. század és régi korok irodalmárai és gondolkodói – Friedrich Nietzsche, T. S. Eliot, Aiszkhülosz és Georges Bataille – a brit alkotó művészetére.

Bacon, a 20. század egyik legjelentősebb és legdrágább művésze nagyon sokat olvasott: könyvtára több mint ezer kötetet számlált. Az Írországban született alkotó korábban úgy nyilatkozott, nem tudná elképzelni az életét irodalom nélkül, a könyvek egyedülálló inspirációs forrást, a fantázia kiapadhatatlan kútját jelentették számára.

Ahogyan az a kiállításon is megjelenik, Bacon nem pusztán az elbeszélések és versek illusztrátorának tartotta magát. Sokkal inkább a történetek és gondolatok hangulatával foglalkozott. A tárlaton látható egyik videóban elmondta, hogy „azokat az asszociációkat közvetítem, amelyeket az irodalom előhív bennem”.

A kiállítás hat íróra koncentrál, köztük például a német filozófusra, Nietzschére és A tragédia születése című világhírű írására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.