Frankfurtban fogadták a dzsihadisták gyerekeit

Első alkalommal szállított haza a német szövetségi kormány az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követőinek családjába született német állampolgárságú gyermekeket Szíriából.

Magyar Nemzet
2019. 08. 22. 15:42
A girl wearing a pink scarf flees with her family from shelling in the al-Masir area in Aleppo
SYRIA-CRISIS Fotó: Muzaffar Salman Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal szállított haza a német szövetségi kormány az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követőinek családjába született német állampolgárságú gyermekeket Szíriából, jelentette szerdán az MTI. Az iraki Kurdisztán fővárosából, Erbílből indult repülőgép a három gyerekkel a fedélzetén kedd este szállt le Frankfurtban, ahol a frankfurti gyámhatóság munkatársai fogadták a gyermekeket – közölte a német szövetségi rendőrség.

A DPA német hírügynökség értesülése szerint egy két- és egy négyéves kislányt, valamint egy hétéves fiút vittek haza az al-Hol észak-szíriai menekülttáborból. A gyermekeket nagyszülők kísérték. A német külügyminisztérium szerint hétfőn adták át a négy gyermeket az iraki Erbílben működő német főkonzulátus munkatársainak: a negyedik, egy beteg csecsemő sorsáról a német szövetségi rendőrség nem tudott felvilágosítást nyújtani.

Fotó: Reuters

A kormány a berlini közigazgatási bíróság egyik júliusi ítéletének eleget téve hajtja végre az akciót. Az érintettek németországi rokonai által indított bírósági eljárás előtt rendre elzárkózott az Iszlám Állammal kapcsolatba hozható, Szíriában tartózkodó német állampolgárok hazaszállításától. Arra hivatkozott, hogy Irakkal ellentétben – ahonnan vittek már haza a szélsőségesekhez köthető német állampolgárokat – Szíriában nincs német diplomáciai képviselet, ezért a polgárháború sújtotta országban nem lehetséges a konzuli segítségnyújtás.

A kormány adatai szerint nagyjából hetven nő és 120 olyan gyermek él szíriai táborokban, akik az Iszlám Állam német állampolgárságú harcosaihoz köthetők. A német biztonsági szervek adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott az országból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. Nagyjából kétszázan meghaltak, 340-en pedig visszatértek, többségüket letartóztatták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.