Frans Timmermans és Janez Janša összekapott Ljubljanában

Az EU-biztos nem állt oda a közös családi fotóra, majd jogállamisági kritikával illette Szlovéniát.

Magyar Nemzet
2021. 07. 02. 15:23
null
Forrás: Szlovén EU-elnökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is írt, csütörtökön elrajtolt az Európai Unió féléves szlovén elnöksége, a jeles alkalomból pedig az Európai Bizottság (EB) egésze Ljubljanába utazott. A biztosi testület első, koronavírus-járványt követő munkaútja nem zajlott felhőtlenül,

ugyanis Frans Timmermans, az EB első alelnöke olyannyira megsértődött Janez Janša miniszterelnökre, hogy nem állt oda a bizottság és a szlovén elnökség közös fotójára.

Beszámolók szerint az incidens a háttérben zajló munkamegbeszélések alkalmával történt, amikor is Janez Janša szlovén bírákról, valamint szociáldemokrata európai parlamenti képviselőkről mutatott közös fotókat a bizottsági delegációnak, demonstrálva, hogy bizony Szlovéniában a bírák nem mindegyike független politikailag. Timmermans a bírák integritásának megkérdőjelezését egyben saját pártja, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójával szembeni támadásnak vette. Árulkodó, hogy még nyilatkozatot is adott az ügyben, amiben

jogállamisági problémának nevezte, ha szerinte valaki nem tiszteli a demokratikusan megválasztott EP-képviselők pozícióját.

Sem Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, sem pedig a szlovén EU-elnökség nem kommentálták az ügyet.

A holland EU-biztos hiányzik a családi fotóról. Fotó: Szlovén EU-elnökség

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.