Gázát a katasztrófa szélére sodorta a koronavírus-járvány

A térség egészségügyi rendszere összeomlott, több száz betegnek nem jut hely a kórházakban: Gáza csupán száz lélegeztetőgéppel rendelkezik, ebből 79 már használatban van.

2020. 11. 25. 7:14
null
Gázai övezet Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzöttek számának rohamos növekedése a gázai övezetben elérte a katasztrofális szintet. Az egészségügyi rendszer valószínűleg hamarosan összeomlik

– hívták fel a figyelmet az egészségügyi tisztviselők, már vasárnap arra figyelmeztetve, hogy becsléseik szerint tíz napon belül bekövetkezhet a katasztrófa.

Fászi Abuvarda, a palesztin egészségügyi minisztérium tanácsadója a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírportálnak adott interjújában elmondta, hogy naponta több száz ember fertőződik meg, és nem tudják őket hol kezelni.

Szerinte az lenne a legjobb megoldás, ha Gázát tizennégy napig tartó, teljes zárlat alá helyeznék, amely lehetővé tenné az orvosoknak, hogy hatékonyan lépjenek a vírus ellen.

Azt javasolta, hogy ezalatt kizárólag az élelmiszerüzletek tarthassanak nyitva, ezt azonban nem mindenki támogatja, álláspontjuk szerint a gazdasági válság csak mélyülne. A gázai övezetben már most is ötvenszázalékosra becsülik a munkanélküliség arányát, a havi átlagjövedelem pedig a márciusi 244 dollárról mindössze 29 dollárra csökkent. Abuvarda azt nyilatkozta, hogy a palesztinok gyakran nem tartják be a vírus terjedése ellen hozott szabályokat: nem viselik a maszkokat, nem tartják be a távolságtartásra vonatkozó rendeleteket, továbbá rendszeresen tartanak összejöveteleket, nagy létszámú családi rendezvényeket.

– Tíz nap múlva az egészségügyi rendszer képtelen lesz fogadni ennyi beteget, előfordulhatnak olyan esetek is, hogy nem jut mindenkinek hely az intenzív osztályokon

– nyomatékosította az eset súlyosságát Abdelraúf Elmanama, a gázai pandémiás munkacsoport tagja a Reuters brit hírügynökségnek még vasárnap.

Az ENSZ helyi munkatársa már a koronavírus-helyzet első hullámakor felhívta a figyelmet arra, hogy a gázai egészségügyi rendszer a világjárvány előtt is rendkívül rossz állapotban volt, és súlyos következményei lehetnek, ha a fertőzöttség a mostaninál is magasabb számokat ér el.

A gázai övezet ugyanis csupán száz lélegeztetőgéppel rendelkezik, ebből pedig 79 már használatban van.

Gyors ütemben emelkednek az esetszámok. A Gázai övezetben eddig mintegy 14 ezer koronavírus-esetet regisztráltak és legalább 65 lakos vesztette életét. A statisztikai adatok szerint augusztus óta meglehetősen gyors ütemben növekednek a napi esetszámok. A területen mintegy kétmillió palesztin él, a térség a világ egyik legsűrűbben lakott területe: egy négyzetkilométerre körülbelül ötezer lakos jut.

Az Izrael és Egyiptom által körülölelt, 2007 óta a Hamász radikális iszlamista szervezet által irányított területen nehezen jutnak hozzá különféle orvosi ellátmányokhoz. Helyi tisztviselők szerint Egyiptom szorgalmazta a lélegeztetőgépek beszállítását a térségbe, az izraeli kormány azonban nem értett egyet a javaslattal, leszögezték, hogy a szélsőségesek nem kapnak semmiféle „koronavírus kedvezményt”. Meg nem erősített sajtóhírek szerint a zsidó állam az orvosi eszközök beszállítását a 2014-es háborúban elhunyt izraeli katonák holttestének átadásától tenné függővé. Más izraeli források szerint viszont már engedélyezték hatvan lélegeztetőgép beszállítását a területre. Nem segíti az együttműködést, hogy ilyenkor sem hallgatnak a fegyverek: a minap Izrael hajtott végre légi csapásokat a Hamász ellen, miután a terrorszervezet rakétákat lőtt ki zsidó területekre. A konfliktus eszkalációja ugyanakkor jelenleg egyik félnek sem érdeke.

A gázai övezetben a nem kormányzati szervezetek összesen 13 kórházat és 14 klinikát működtetnek, melyek az orvostechnikai és műtéti eszközök hiánya miatt többnyire nem üzemelnek.

– A gázai övezetből hiányoznak az oxigént előállító gépek, a lélegeztetőgépek, a védőfelszerelések és a higiéniai eszközök. Ezek a létesítmények nincsenek felkészülve a koronavírus-fertőzöttek kezelésére

– panaszolta Bászim Naím, a Hamász nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője. Hozzátette, hogy az alapvető gyógyszerek 32 százaléka, az orvosi laboratóriumi gyógyszerek és egyéb anyagok 62 százaléka nem áll rendelkezésére. De hosszú hónapok óta nincs elég áram sem, a térségben a lakosság mindössze három-négy órában gazdálkodhat az elektromossággal, akadozik a kórházak ellátása is. Bászim Naím nemrégiben a nemzetközi közösséghez fordult segítségért, arra kérte a kormányokat, hogy biztosítsanak számukra pénzügyi forrásokat azért, hogy a palesztinok is finanszírozni tudják a vírus elleni küzdelemhez szükséges eszközöket.

A ciszjordániai palesztin területeken is elég rossz egyébként a helyzet, már hetvenezer megbetegedést és több mint hatszázötven halálesetet jelentettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.