Gazdasági háború Európában

A Kína- és Oroszország-ellenes retorika kapott ismét központi szerepet Szlovéniában, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közép-európai körútjának második állomásán, ahonnan Ausztriába, majd Lengyelországba látogat. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a kínai vállalatok kiszorítása az európai 5G-hálózatokból kulcskérdés az Egyesült Államoknak.

2020. 08. 14. 7:47
US Secretary of State Michael Pompeo visits Slovenia
Az amerikai külügyminiszter szlovén kollégájával (jobbra) és Janez Janša kormányfővel Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovén miniszterelnök tegnap az Egyesült Államokat nevezte az egyetlen olyan nyugati hatalomnak, amely képes megbirkózni a biztonsági fenyegetések új formáival. Janez Janša és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a szlovéniai Bledben tartott sajtótájékoztatót. Pompeo egynapos hivatalos látogatásra érkezett Szlovéniába, ezt megelőzően 23 éve nem járt amerikai külügyminiszter a volt jugoszláv tagállamban – emlékeztet az MTI.

Az amerikai külügyminiszter szlovén kollégájával (jobbra) és Janez Janša kormányfővel
Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik

Az amerikai diplomácia vezetője és szlovén kollégája, Anže Logar közös nyilatkozatot írt alá az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatok biztonsági kockázatainak kezeléséről. Jansa szerint ez növeli a nemzetbiztonságot. – Az árapály a Kínai Kommunista Párt ellen fordul, amely az emberek és más gazdaságok ellenőrzésére törekszik. A közös nyilatkozat kizárja az 5G-hálózatok megbízhatatlan szolgáltatóit – mondta Mike Pompeo, utalva arra a nem titkolt amerikai szándékra, hogy Európában minél több országot vegyenek arra rá: ne kínai vállalatokkal, jelesül a Huaweijel építtessék ki 5G-hálózataikat, mert a felhasználók adatai a pekingi kormányzathoz kerülhetnek.

– Az amerikaiak nagyon erőteljesen és érthető módon azon dolgoznak, hogy minél több államot a maguk oldalára állítsanak annak érdekében, hogy ellensúlyozzák a növekvő kínai befolyást és az erőteljes orosz befolyást. Ennek a harcnak szerencsére itt Európában, főleg a kínaiakkal, a gazdaság, s nem a katonaság a fő hadszíntere – mondta lapunk megkeresésére Gyarmati István azzal kapcsolatban, hogy Mike Pompeo négy közép-európai országot érintő körútján – amelynek Szlovénia volt a második állomása – szövetségeseket keres. – Az 5G-dilemma sokkal jelentősebb annál, mint hogy ki fogja kiépíteni Európában vagy Amerikában. Ez a technológiai fejlődés csúcsa, és katonai alkalmazásai is nagyon fontosak, különösen, hogyha mesterséges intelligenciával párosul, márpedig abban a kínaiak nagyon erősek – magyarázta a biztonságpolitikai szakértő.

– Ha a hidegháború alatt féltünk a nukleáris támadásoktól és a bolygó nagy részének pusztulásától, akkor még inkább összetett fenyegetést jelentenek a hibrid- vagy a kibertámadások, a biológiai fegyverek, az elektromágneses csapások és a hagyományos hadsereg bevetése – mondta ugyanezzel kapcsolatban Janez Janša jobboldali miniszterelnök. Szerinte az Egyesült Államok az egyetlen olyan nyugati civilizáció, amely képes szembenézni egy ilyen összetett fenyegetéssel. – Szlovénia kész hozzájárulni ehhez az erőfeszítéshez – húzta alá. Az amerikai külügyminiszter megdicsérte Szlovéniát, amiért növelte védelmi kiadásait, továbbá az orosz földgázforrásoktól való túlzott függőség veszélyére figyelmeztetett.

Az orosz–amerikai szembenállás egyik frontja az Oroszország és Németország között hamarosan elkészülő Északi Áramlat 2 gázvezeték, amely az Egyesült Államok szerint még inkább függővé teszi Európát az orosz gáztól. Arra a kérdésünkre, hogy mivé lett Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő kezdeti személyes jó viszonya, Gyarmati István kifejtette: az amerikai adminisztrációban még a Trump által kinevezett emberek sem követik azt az irányvonalat, amelyet az elnök próbált megvalósítani. – Pompeo és a hasonló gondolkodású hírszerzők úgy vélik, hogy az orosz érdekek bizonyos dolgokban nem vágnak egybe az amerikaiakkal. Ilyen például az, hogy nem célszerű újabb olyan vezetéket építeni, amelyik növeli az európai államok függőségét Oroszországtól. Amerikában az elnöknek nagyon nagy a hatalma, de komoly korlátai is vannak – mondta a szakértő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.