Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartására vonatkozó amerikai kérést

Gibraltár brit terület kormányzata visszautasította az Egyesült Államok kérését, hogy tartsa vissza a területi vizei elhagyására készülő iráni tartályhajót, amely várhatóan vasárnap este távozik a brit tengerentúli terület kikötőjéből.

Forrás: MTI2019. 08. 18. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gibraltár döntését azzal indokolta, hogy az amerikai szankciókat nem lehet az Európai Unió területén alkalmazni.

„Az európai jog értelmében Gibraltárnak nem áll módjában az Egyesült Államok által kért segítséget megadni” – áll a gibraltári hatóságok által kiadott közleményben. Washington a megállított kőolajszállító hajó lefoglalását követeli, amiért az megsértette az Irán elleni amerikai szankciókat.

A brit királyi haditengerészet július 4-én állította meg a Grace-1 tankhajót, amelyet azzal gyanúsítottak, hogy az európai uniós szankciók megsértésével nyersolajat szállít Szíriába. A tartályhajó csütörtökön kapott engedélyt a távozásra, amikor Teherán szavatolta, hogy a 2,1 millió hordós terhet nem Szíriába szállítják.

A közlemény szerint ezalatt az Egyesült Államok több kérvényt is benyújtott azzal kapcsolatban, hogy ne engedjék távozni a tartályhajót, és az amerikai igazságügy-minisztérium lefoglalási parancsot adott ki a hajó ellen az Irán elleni amerikai szankciók alapján.

Irán tagadta, hogy a tartályhajó valaha is Szíria felé tartott volna.

Az eddig panamai zászló alatt hajózó kőolajszállító Adrian Darya-1 néven hajózik tovább iráni zászló alatt. Az iráni haditengerészet közölte, hogy szükség esetén kész kíséretet adni az Adrian Darya-1 mellé.

A panamai hatóságok júliusban jelentették be, hogy törölték a lajstromból a hajót, miután olyan értesítést kaptak, hogy a hajó terrorizmus finanszírozásában vett részt vagy azzal állt kapcsolatban.

A Grace-1 megállítását megelőzően Teherán az Arab(Perzsa)-öbölben két héttel korábban elkobzott egy brit kőolajszállító hajót, tovább növelve a létfontosságú nyersolajszállító útvonalon kialakult feszültséget. A Stena Impero nevű tanker továbbra is iráni őrizetben van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.