Gibraltár enyhít szigorú abortuszellenes törvényén

A brit fennhatóságú területen a várandósság 12. hetéig engedélyezik majd a terhességmegszakítást.

Forrás: MTI, BBC2021. 06. 25. 16:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gibraltár lakosságának többsége támogatta a szigorú abortuszellenes törvény enyhítését a csütörtökön megtartott népszavazáson.

A brit fennhatóságú területen Európa legszigorúbb abortusztörvénye hatályos, amelynek értelmében eddig csak akkor engedélyezték a terhességmegszakítást, ha az anya élete veszélyben volt.

A jogszabály megsértéséért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhatott, így a gibraltáriak gyakran a szomszédos Spanyolországba vagy az Egyesült Királyságba utaztak az abortusz elvégzésére.

Csütörtökön a népszavazáson megjelent állampolgárok mintegy 62 százaléka támogatta a javaslatot, hogy a terhesség 12. hetéig engedélyezzék az abortuszt azokban az esetekben, amikor az édesanya mentális vagy fizikai egészsége forog kockán, vagy ha a magzat nem egészséges.

Különleges esetekben azonban még a 12. hét után is engedélyezhetik az abortuszt.

Az enyhítést támogató Fabian Picardo, a gibraltári kormányzat vezetője Twitter-oldalán arról számolt be, hogy a nők számára nagyszerű eredmény a referendum kimenetele.

– Azon fogunk dolgozni, hogy új szolgáltatásokat vezessünk be a tanácsadásra és a biztonságos, legális terhességmegszakításra vonatkozóan – közölte. Hozzátette: a törvénymódosítás 28 napon belül lép életbe.

A törvénymódosításról szóló javaslat mélyen megosztotta Gibraltár közel 32 ezres lakosságát, amelynek mintegy nyolcvan százaléka katolikus vallású. A változtatások annak az ítéletnek az alapján születtek meg, amelyet a brit legfelsőbb bíróság 2018 júniusában hozott Észak-Írország csaknem azonos abortusztörvényéről.

A brit fennhatóságú terület lakosságát megosztja az abortusz kérdése
Fotó: Reuters/Jon Nazca

Az enyhítés ellenzői azzal érveltek, hogy a kiegészítés megfogalmazása alapján komolyabb indok nélkül is lehetségessé válhat a 12. hét utáni terhességmegszakítás, elemzők viszont rámutatnak arra, hogy a gibraltári abortusztörvény még ezzel az enyhítéssel együtt is Európa legszigorúbbjai közé tartozik – írja az MTI.

– A szélsőséges törvénnyel minden védelmet megvonnak a meg nem született gyermekektől, egészen a kilenc hónapos korukig. Papíron továbbra is szigorúnak tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az

– közölte az AFP francia hírügynökséggel Karenza Morillo gibraltári lakos, aki az új javaslat ellen kampányolt.

A referendumot eredetileg 2020 márciusában tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel későbbre halasztották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.