Gigabírságot kapott a Monsanto

Egy kaliforniai esküdtbíróság nem kevesebb mint kétmilliárd dollár kárterítést ítélt meg egy házaspárnak, akik rákbetegséget kaptak az agrárvegyipari óriáscég Roundup nevű gyomirtójától.

Mártonffy Attila
2019. 05. 15. 10:21
Protests ahead of German drug and crop chemical maker Bayer's annual general meeting
Az amerikai vállalat régóta a környezetvédők célpontja Fotó: Thilo Schmuelgen Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymás után immár a harmadik nagy összegű kártérítési végzés sújtja a német Bayer vegyipari cég tulajdonában lévő és korábban a vetőmagok genetikai módosításáról elhíresült Monsantót. Egy kaliforniai esküdtbíróság ugyanis nem kevesebb mint kétmilliárd dollár kárterítést ítélt meg egy házaspárnak, akik rákbetegséget kaptak az agrárvegyipari óriáscég Roundup nevű gyomirtójától – írja a Deutsche Welle német hírportál. Két korábbi bírósági döntés 80, illetve 89 millió dollárt ítélt meg a felpereseknek. Az oaklandi állami törvényszék úgy találta, hogy a gyomirtó harminc éven át történő használata non-Hodgkin limfómát (a nyirokdaganat egy formája) okozott a házaspárnak. Jogi szakértők szerint azonban az összeg jelentős mérséklése várható.

Az amerikai vállalat régóta a környezetvédők célpontja
Fotó: Reuters

A Bayer közölte, fellebbez az ítélet ellen arra hivatkozva, hogy áprilisban az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) megállapította: a Roundup hatóanyaga, a glifozát nem rákkeltő. Ennek ellenére a cég mintegy 13 400 kártérítési perre számíthat az Egyesült Államokban a gyomirtó egészségügyi és környezeti kockázatai miatt. „A világ vezető egészségügyi hatóságainak egyöntetű véleménye szerint a glifozátot tartalmazó termékek használata biztonságos, maga a vegyület pedig nem rákkeltő” – áll a Bayer közleményé­ben. A Monsanto ellen eddig indított perekben a vádhatóság a kaliforniai egészségügyi hatóság és a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 2015-ös, elmarasztaló vizsgálati eredményére támaszkodott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.