Gigaszámlával járt együtt az oltásellenesség

Magyar Nemzet
2019. 03. 11. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 800 ezer dolláros (225 millió forintos) kórházi számla keletkezett az után a hatéves oregoni kisfiú után, akit a szülei nem oltattak be, ezért tetanuszfertőzést kapott, amikor egy farmon játszott, és közben felsértette a homlokát – derül ki az amerikai járványügyi hatóság, a CDC friss jelentéséből. A fiú – akinek szervezetében görcsösség, illetve opisthotonus (kóros hátrafeszítés) is kialakult – a még két évvel ezelőtti balesete után 57 napot töltött kórházban, ebből 47-et intenzív osztályon.

Az oltásellenesség általában véve is egyre nagyobb problémát jelent az Egyesült Államokban. Miközben például a kanyaró az ezredfordulóra lényegében eltűnt az országból, az idei év első két hónapjában 209 új megbetegedést regisztráltak, miután számos szülő szándékosan nem oltatja be a gyerekét. A járvány terjedése miatt már Washingtonban is aggódnak – derült ki a szenátus egészségügyi bizottságának minapi meghallgatásán.

Ennek egyik meghívottja Ethan Lindenberger ohiói diák volt, akit a szülei nem oltattak be, de amikor tavaly 18 éves lett, elérve a nagykorúságot, orvosokkal konzultált, majd beoltatta magát. Édesanyja erről úgy nyilatkozott: „Ez olyan volt, mintha a fiam szembeköpött volna, és azt mondta volna: nem tudsz semmit, és egyáltalán nem bízom meg benned.” Ohio egyike annak a 17 szövetségi államnak, amely engedélyezi, hogy a szülők filozófiai vagy morális okokból ne oltassák be gyermekeiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.