Gondok az uniós polgárok jogállásával

Technikai gondok akadályozzák a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok letelepedésének engedélyeztetésére kidolgozott rendszer működését.

Magyar Nemzet
2019. 05. 31. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Technikai gondok akadályozzák a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok letelepedésének engedélyeztetésére kidolgozott rendszer működését. Százezrek valószínűleg nem is tudnak arról, hogy a brit EU-tagság várható megszűnése, a brexit miatt letelepedett státusért kell folyamodniuk – ez áll a londoni alsóház belügyi bizottságának tegnap ismertetett átfogó jelentésében. Mindez a szigetországban élő magyarokat is érintené, Sajid Javid brit belügyminiszter ugyanakkor cáfolta a jelentésben foglaltakat.

A parlamenti bizottság szerint a kormányzati útmutatásban „túl sok a rés és a kétértelműség”. Nem derül ki például, hogy mi történik azokkal, akik nem nyújtják be határidőre folyamodványukat, és az sem, miként lehet elkerülni a külföldi állampolgárok hátrányos megkülönböztetését abban az esetben, ha a brexit uniós megállapodás nélkül következik be.

Fotó: Reuters

A belügyi bizottság kifogásolja azt is, hogy a külföldi EU-állampolgárok nem kapják meg automatikusan azt a letelepedett státust, amelyre jogosultak, hanem külön folyamodniuk kell e jogi státusért. Úgy vélik, ehelyett törvényben kellene rögzíteni azon EU-állampolgárok jogi státusát és jogosultságait, akik a brit EU-tagság megszűnése előtt törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniá­ban éltek, illetve élnek.

A kockázatnak különösen kitett csoportok között kiemelik a külföldi EU-állampolgárok gyermekeit – szakértői becslések szerint 727 ezer főt –, a szigetországban született, de nem brit EU-polgárokat (323 ezer fő), valamint a külföldi EU-polgárok nem uniós országban született hozzátartozóit (283 ezer fő). Sajid Javid belügyminiszter ugyanakkor nyilatkozatában mindezt határozottan cáfolni igyekezett, leszögezve: az engedélyeztetési rendszer jól működik, a hatóságokhoz eddig több mint 750 ezer külföldi EU-állampolgár nyújtotta be sikeresen a letelepedett státus megszerzésére irányuló kérelmét.

A legnagyobb csoport a lengyeleké, akik közül eddig több mint százezren folyamodtak ilyen engedélyért, írta a távirati iroda. Javid megerősítette, a külföldi EU-polgároknak legalább 2020. december 31-ig lesz idejük tartós nagy-britanniai letelepedésük engedélyeztetésére, akár életbe lép a brexitmegállapodás, akár nem.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.