Görögországban a magánszektor segít a betegek ellátásában

A túlterheltség miatt rendelte a magánrendelők orvosait a kormány az állami kórházakba.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 19:32
null
Forrás: REUTERS / Alexandros Avramidis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög kormány hétfőn rendeletben utasította a magánkórházakban, illetve -rendelőkben dolgozó orvosokat, hogy kötelezően segítsenek a koronavírus-járvány miatt túlterhelt állami kórházakban. Vasszilisz Kikiliasz egészségügyi miniszter azt követően jelentette be a döntést, hogy korábban már kérték a magánrendelők önkéntes segítségét, azonban csupán 61 orvos jelentkezett a várt kétszáz helyett a koronavírussal fertőzött betegek ápolására.

– A sürgősségi körülményekre és az egészségügyi segítségnyújtás szükségességére való tekintettel hoztuk meg a döntést

– indokolta meg az intézkedést a politikus.

A görög kormány tavaly biztosította maga számára a szükséges vészhelyzeti felhatalmazást, amely a többi között lehetővé teszi a magánszektorban dolgozó orvosok bevonását a járvány elleni küzdelembe. Szakértők szerint az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás folyamatosan növekszik, napról napra kevesebb beteget tudnak fogadni az állami kórházak, így nem maradt más választásuk, mint a magánrendelők orvosait is bevonni a nemzeti egészségügyi rendszerbe. Előreláthatólag a kereskedelmi egységek, valamint az iskolák sem fognak nyitni a jövő hétfőn, ahogy az korábban a kormány tervei között szerepel. Valószínűleg csak akkor kezdődhet meg a fokozatos nyitás az országban, ha már a napi esetszámok is jelentős mértékben csökkenni látszanak. A vezető politikusok remélik, hogy az oltások beadásával mérséklődni fog a járványhelyzet az országban: a 75 éven felüliek körében például közel ugyanannyi megbetegedést regisztrálnak a hatóságok, mint a járvány kezdetén, ez is bizonyítja, hogy az oltási kampány működik.

A szigorú óvintézkedések ellenére az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a fertőzöttek száma, a fővárosban, Athénban különösen súlyos a helyzet. Szakértők szerint ez annak tudható be, hogy a korlátozásokba belefáradt emberek egyre gyakrabban találkoznak, figyelmen kívül hagyva a szabályokat. Vasárnap az egészségügyi hatóságok 1514 új esetet regisztráltak 24 óra alatt, míg a lélegeztetőgépeken lévő páciensek száma 674-re nőtt, ami azt jelenti, hogy a kórházak intenzív osztályai majdnem teljesen telítettek. Görögországban eddig 237 125 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7462-en hunytak el a kórban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.