Guaidó: Az egyedüli rendelkezésre álló stratégia a további szankciók Maduróval szemben

Az egyedüli rendelkezésre álló stratégia a további szankciók elrendelése Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök kormányával szemben – jelentette ki Juan Guaidó ellenzéki vezető szombaton Miamiban, nemzetközi körútja utolsó állomásán.

Forrás: MTI2020. 02. 02. 10:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint az Egyesült Államokba kitelepült 3500 venezuelai gyűlt össze a miami rendezvényközpont előtt.

Guaidó az éljenző tömegnek azt mondta, hogy hamarosan visszatér Caracasba, és a „világ támogatását” élvezi a latin-amerikai ország szocialista elnökének elmozdításához.

„Van egy tervünk, és van egy stratégiánk” – hangoztatta. „Nem vagyunk egyedül, és helyreálltjuk a demokráciát” – tette hozzá anélkül, hogy kifejtette volna.

Ugyanakkor felszólította az egybegyűlteket, hogy maradjanak egységesek, és bár külföldön élnek, tanúsítsanak ellenállást a Maduro-kormányzattal szemben.

„A lehetőségek az asztalon vannak, de az asztal alatt is vannak alternatívák” – fogalmazott Guaidó. „Vannak dolgok, amelyekről nem beszélnek. Minden szükséges intézkedés meg lesz hozva Venezuela felszabadítása érdekében” – fűzte hozzá.

Guaidó kéthetes körútjának első állomása Kolumbiába vezetett, majd Európába, Kanadába és végül az Egyesült Államokba is ellátogatott, hogy vezető politikusokkal tárgyaljon, és átadja azt az üzenetét, hogy a venezuelaiak meg akarnak szabadulni egy diktátortól, de ehhez segítségre van szükségük.

Az ellenzéki vezető ugyanakkor nem találkozott legfontosabb szövetségesével, Donald Trump amerikai elnökkel.

Guaidó tavaly januárban kiáltotta ki magát Venezuela ideiglenes elnökének. Azóta az Egyesült Államokkal az élen számos nyugati és térségbéli ország ismerte el őt ebben a tisztségében mindaddig, amíg szabad választásokat nem tartanak a súlyos gazdasági és politikai válsággal küszködő dél-amerikai országban, amelyet becslések szerint eddig 4,5 millió venezuelai hagyott el a jobb élet reményében.

Maduro ugyanakkor megőrizhette hatalmát nem utolsósorban a venezuelai hadsereg és kulcsfontosságú szövetségesei, köztük Kína, Oroszország, Kuba és Törökország támogatásával. A napokban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is a latin-amerikai országba látogat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.