Guatemala nem kér Trump alkujából

Zetelaki Réka
2019. 08. 15. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eleged van a szegénységből és a megaláztatásból?” – hallhatók a guatemalai rádiókban manapság a coyote-ok, vagyis a hivatásos embercsempészek hirdetései. Az üzletág már nyílt titok, hiszen az elvándorlás mindennapos jelenséggé vált. Helyszíni riportok szerint a gyerekek sorra tűnnek el az iskolákból: egyre több család indul útnak, mielőtt még nem késő.

Donald Trump amerikai elnök egyre szigorúbb bevándorlási törvényei és a határfal rémképe szakértők szerint mindenkit azonnali indulásra késztet: csak Mexikón és az USA déli határán kell átjutni. A közép-amerikai ország mára az Egyesült Államokba irányuló migráció első számú küldőországává vált.

Erről a kérdésről szólt – vagyis nem szólt – az elnökválasztási kampány is. Guatemala vasárnap választotta meg Alejandro Giammattei jobboldali jelöltet. Alig egy hónapja, miután az USA vámok kivetésével fenyegette meg az országot, Jimmy Morales elnök aláírta azt az egyezményt, amelyben Guatemalát biztonságos harmadik országnak nyilvánították. Eszerint visszatoloncolhatóak a guatemalai, sőt a szomszédos hondurasi és El Salvador-i menedékkérők is. A kampányban erről a kínos témáról mindenki feltűnően hallgatott, talán félve a külső és belső reakcióktól.

Nem kellett azonban sokat várni, Giammattei máris jelezte: az USA-val megkötött egyezmény nem fog működni, hiszen a saját állampolgárainak elegendő erőforrása sincs az országnak. A megválasztott elnök kijelentette, a nemzetközi jogi meghatározás szerint Guatemala nem felel meg a biztonságos ország definíciójának, és hamarosan az előző vezetéssel közös bizottságot állítanak fel a kérdés megtárgyalására.

Bár a 17 milliós közép-amerikai ország biztonságosabbnak mondható a régiós összehasonlításban, továbbra is annak a hírhedt északi háromszögnek a része – El Salvadorral és Hondurassal –, amelyet a világ egyik legveszélyesebb régiójaként tartanak számon. Továbbra is évente 4500 embert gyilkolnak meg, a lakosság hatvan százaléka a szegénységi küszöb alatt él, a népesség fele pedig súlyosan alultáplált. Szakértők szerint nehezítette helyzetüket az idei szárazság is, amely visszavetette a mezőgazdasági termelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.