Gúnyos reagálás Bukarestből: „Puliszkával álmodik a veréb”

Klaus Johannis hat évvel ezelőtt még a szociáldemokratákat vádolta riogatással – ma már ő maga riogat.

Romanian acting Prime Minister announcing that Romania suspends flights, buses and trains to Italy due to the COVID-19 situation
Ludovic Orban is hozzászólt a botrányhoz Fotó: Robert Ghement Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid, ironikus válasszal reagált Ludovic Orban román kormányfő arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egy, a történelmi Magyarországot is ábrázoló földgömböt posztolt kedden Facebook-oldalán, ezzel kívánva sok sikert a történelemből érettségizőknek. – Puliszkával álmodik a veréb – mondta gúnyos mosoly kíséretében a jobbközép kabinet vezetője. Az említett szólás az „éhes disznó makkal álmodik” román megfelelője. A bukaresti média provokáció­nak, illetve a Klaus Johannis államfő magyarellenes kijelentésére adott válaszként tálalta az Orbán Viktor által posztolt, Nagy-Magyarországot is megjelenítő fotót. A román elnök minapi állítása szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) „azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Johannis április 29-i televíziós nyilatkozatában magyarul köszöntve a PSD elnökét, feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor a megegyezésért cserébe?

Ludovic Orban is hozzászólt a botrányhoz
Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

Ludovic Orban szerda esti sajtótájékoztatóján a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényen kívül helyezését szorgalmazó javaslatról is megkérdezték a miniszterelnököt. Ludovic Orban leszögezte: nem támogatja a Népi Mozgalom Pártja egyik képviselőjének felvetését. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a közösségi oldalán szerda este közzétett nyilatkozatában azt állította: ma már nem lehet egy egész országot becsapni azzal az olcsó trükkel, hogy lopják a magyarok Erdélyt. A politikus nacionalista gyűlöletkeltésnek nevezte az államfő legutóbbi állítását, miszerint az RMDSZ a közigazgatási törvénnyel „újabb csapást készül mérni az országra”, és ez alkotmányellenes lenne. A szóban forgó törvénytervezettel az RMDSZ egyebek mellett azt akarta elérni, hogy ne csorbuljanak a magyar közösség szerzett, érvényben lévő jogai azokon a településeken, ahol a magyarság számaránya a húszszázalékos nyelvhasználati küszöb alá csökken a következő népszámláláskor. A parlament szerdán elvetette a javaslatot.

Közben az utóbbi napokban bejárta a román sajtót, valamint a közösségi médiát az a 2014-es televíziós interjúrészlet, amelyben az akkor még az első elnöki mandátumáért versenybe szálló jelenlegi államfő azért bírálta a szociáldemokratákat, mert azok Erdély elszakításának veszélyével riogattak. – Hogyan állíthatja bárki is 2014-ben a választók, a nyilvánosság előtt, hogy valaki el akarja szakítani Erdélyt, egymás ellen akarja uszítani az erdélyieket és az oltyánokat? Ezek nem politikai kijelentések, hanem kreténségek – mondta hat évvel ezelőtt az a Johannis, aki most éppen Erdély elcsatolásának elősegítésével vádolja a PSD-t.

Durván sértő kampány

Klaus Johannis román elnök magyarokat támadó nyilatkozataira reagált tegnap Gulyás Gergely is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter online sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány abból indul ki, hogy a határon túli magyarokért is van a magyar államnak felelőssége, ezt az alaptörvény is rögzíti, és az elmúlt tíz év politikai döntései is ennek megfelelően születtek. – Olyan mértékben kell konfrontálódni ebben az ügyben, ami érdekében áll az Erdélyben élő magyaroknak. Az külön felháborító, hogy – jobb híján – a jelenlegi román elnököt támogatták szavazatukkal – közölte Gulyás Gergely, aki szerint valóban soviniszta, idegengyűlölő, a magyar nemzetiséget durván sértő kampányban vesz részt a román elnök, és jó lenne, ha azonnal felhagyna ezzel. – Semmi szükség arra, hogy a román–magyar kapcsolatokat, amelyek őszinteségében, jó minőségében érdekelt a magyar fél, a román elnök ilyenekkel rombolja, vélhetően aktuálpolitikai okokból – tette hozzá a miniszter. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.