Guy Verhofstadt megküzd pozíciójáért

Uniós csúcspozíciót és a süllyesztőt is jósolják Guy Verhofstadtnak, az Európai Parlament egykori liberális frakcióvezetőjének. A magyar kormány talán leghangosabb ­európai kritikusa valószínűleg még hosszabb brüsszeli karriert tervez, és akár a parlament elnöki székét is megkaparinthatja.

2019. 06. 29. 8:11
European Union's chief Brexit negotiator Verhofstadt delivers a speech during a debate on the outcome of the latest European Summit on Brexit, at the European Parliament in Strasbourg
Párttársa szerint a holland politikus frusztrált öregúr Fotó: Vincent Kessler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guy Verhofstadt az utóbbi napokban még inkább ráerősített a szókimondó politikai állásfoglalásokra, legutóbb például hazugnak bélyegezte Boris Johnsont, az Egyesült Királyság miniszterelnöki székének várományosát. Hetekkel a májusi választások előtt pedig még arról beszéltek a brüsszeli folyosókon, hogy az Európai Parlament (EP) liberális frakciójába betársuló francia elnök, Emmanuel Macron és pártja hallani sem akar a belga exminiszterelnökről.

Párttársa szerint a belga politikus frusztrált öregúr
Fotó: Reuters

– A parlamenti öregfiúk csoportjába tartozik: felosztják maguk között a feladatokat, és bármi áron hatalomban akarnak maradni. Tetszik vagy sem, Verhofstadtot a választásokig nem lehet megkerülni, addig biztosan velünk marad – írta korábban parlamenti forrásokra hivatkozva a brüsszeli sajtó, szinte biztosra véve, hogy a liberális ikonnak a Macron-féle EP-csoportban már nem terem babér. Verhofstadt a választások után nem is indult újra a frakcióvezetői tisztségért, amelynek legnagyobb esélyese korábban épp a francia elnök bizalmasa, Nathalie Loiseau volt. A sors fintora, hogy Loiseau bukását végül az okozta, hogy diplomatikusnak egyáltalán nem mondható módon beszélt a pártvezetésről, köztük a leköszönő Verhofstadtról, aki szerinte „egy 15 éve frusztrált öregúr”.

Az Újítsuk meg Európát frakció élére végül a román Dacian Ciolos került. Az erőviszonyokat mindenesetre kiválóan szemlélteti, hogy Verhofstadt még e héten is elkísérte utódját a Donald Tusk tanácsi elnökkel folytatott tárgyalásokra. Más, szintén vezetőváltáson átesett frakciókban erre nem volt példa. A félhivatalos indoklás szerint a belga politikus az új összetételű parlament alakuló üléséig még előtérben kíván maradni. Ugyanakkor borítékolható, hogy ennél hosszabb távon tervez uniós karriert: a héten például az általa meglehetősen sokat kritizált Face­bookon kezdte el reklámozni magát. A saját finanszírozású hirdetések ­Európa megújítójaként ábrázolják őt, aki egy erős és egységes kontinensért harcol. Természetesen az sem maradt le róluk, hogy Verhofstadt tíz évig volt a liberálisok parlamenti vezetője, kilenc évig pedig miniszterelnökként irányította Belgiumot.

Bár szóvivője szerint az online erőfitogtatásnak semmi köze a pletykákhoz, miszerint a politikus az Európai Parlament elnöki székébe vágyna, Brüsszelben tényként kezelik, hogy Verhofstadtnak jó esélyei vannak a poszt megszerzésére. Mivel a liberálisok jelenleg az EP harmadik legerősebb pártcsaládja, és a választásokon is erős mandátumot kaptak, valószínűleg nem lehet majd megkerülni őket a csúcspozíciók kiosztásánál. A helyzetet bonyolítja, hogy az elhúzódó és jelenleg megjósolhatatlan kimenetelű tárgyalások miatt eddig egyetlen frakció, az Európai Konzervatívok és Reformerek állított hivatalos jelöltet a parlamenti elnökségért. A náluk jóval esélyesebb pártcsaládok a vasárnapi EU-csúcs eredményeire várnak, tehát minden bizonnyal csak az utolsó utáni pillanatban dobnak be neveket a képzeletbeli kalapba. Verhofstadt mellett egyébként a néppárti Mairead McGuinness volt EP-alelnök is a befutók között lehet.

Az új összetételű EP már szerdán szavaz a következő elnökéről. Amennyiben a kormány- és államfők vasárnap sem állapodnak meg a vezetői csomagról, a szűkös időkeret miatt lehetséges, hogy átmeneti elnök kerül a testület élére, esetleg a poszt jelenlegi tulajdonosa, a néppárti Antonio Tajani marad hivatalban az egyeztetések lezárulásáig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.