Gyakorlatilag Biden és Sanders küzd már csak a demokrata elnökjelöltségért

Az első részeredmények szerint Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg az amerikai demokraták előválasztását Kaliforniában.

Forrás: MTI2020. 03. 04. 6:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett szuperkedden 14 amerikai tagállamban és egy tengerentúli területen voksoltak előválasztáson az amerikaiak, és a demokraták számára legfontosabb – mert az elnökválasztáshoz a legtöbb delegátust adó – államban, Kaliforniában, az első eredmények szerint Bernie Sanders győzött.

Az eredményt azért ítélik meg nagyon jelentősként az elemzők, mert a szintén most szavazó déli államokban ugyan Joe Biden volt alelnök tarolt, hét tagállamban is győzött, de a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára legtöbb delegátust küldő két államban – Texasban és Kaliforniában – a jelek szerint a magát demokratikus szocialistának valló Sanders hódította meg a szavazókat.

A kevesebb izgalmat ígérő republikánus előválasztást Kaliforniában is Donald Trump elnök nyerte meg, neki azonban már nincs komoly riválisa pártján belül.

A végleges eredmények később várhatók.

A tavaszi előválasztások nyomán a két nagy párt nyáron tartja meg azt a tanácskozását, amelyen megválasztja jelöltjét a novemberi amerikai elnökválasztásra.

BIDEN ÖT DÉLI ÁLLAMBAN NYERT A DEMOKRATÁKNÁL

Texasban Bernie Sanders győzelmét jelzik a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok közül a szuperkeddi amerikai előválasztási eredmények, Joe Biden viszont öt déli államban tarolt.

A nyári elnökjelölt-állító konvencióra sok delegátust küldő két állam közül Texasban – amely 228 delegátust ad a győztes elnökjelölt-aspiránsnak – az exit pollok Bernie Sanders szenátor győzelmét vetítették előre, és a voksok mintegy 40 százalékos feldolgozottságánál is övé maradt az elsőség. Mögötte, 6 százalékos különbséggel Joe Biden volt alelnök, a harmadik helyen pedig a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg állt.

Joe Biden – akinek választási kampánya az elmúlt hetekig nem volt sikeres, és az első három előválasztáson jelentős mértékű vereséget is szenvedett – a szuperkedden tarolt a déli tagállamokban. Virginia, Észak-Karolina és Alabama után övé lett a győzelem Tennessee-ben, Arkansas államban, Minnesotában, sőt, az északkeleti Massachusettsben is.

Sok elemzőt meglepett, hogy Elizabeth Warren massachusettsi szenátornak a „saját” államában nem sikerült a választók többségének bizalmát elnyernie: az exit pollok és az első adatok szerint ő csak a harmadik helyen végzett.

Bernie Sanders Vermont mellett Coloradóban és Utah államban győzött. Ezt az elemzők úgy kommentálták: Biden a Délt hódította meg, Sanders a Nyugatot, vagyis a nyugati parti államokat szeretné maga mögé állítani. Előválasztást tartottak kedden a népes, és választási szempontból legfontosabb államok közé számító nyugati Kaliforniában is, az eredmények később várhatók. Ez az állam 415 delegátust küld a Demokrata Párt nyári elnökjelölt-állító konvenciójára.

Bernie Sanders Vermontban mondott beszédet kedden éjjel és győzelmet ígért híveinek, Biden pedig Los Angelesben rendezte be eredményváró központját, és beszédében elsősorban Donald Trump elnököt támadta.

A republikánusoknál az előválasztásnak jóval kisebb volt a jelentősége, hiszen a pártnak lényegében egyetlen jelöltje van, Donald Trump. Ő a szuperkedden csakis választási győzelmeket könyvelhetett el. Volt állam – például Virginia –, ahol nem is rendezték meg az előválasztást, hanem automatikusan neki „adták” a delegátusokat. Elvileg versenyben van még a republikánusok elnökjelöltségéért a 74 éves William Weld, egykori massachusettsi kormányzó is, de a szuperkeddi voksoláson sok helyütt nem is szerepelt a választási jegyzéken. Korábban, az iowai jelölőgyűléseken egyetlen delegátust szerzett.

Donald Trump a Twitteren minden egyes tagállamnak külön köszönetet mondott a támogatásért.

AMERIKAI SZAMOA MICHAEL BLOOMBERGET TÁMOGATJA, ALABAMA JOE BIDENÉ

Amerikai Szamoa Michael Bloomberget támogatta, Alabamában pedig Joe Biden győzött a demokrata elnökjelölt-aspiránsok közül az egyesült államokbeli szuperkeddi előválasztásokon az első exit pollok szerint.

Kedden nem csupán 14 tagállamban, hanem az Egyesült Államok tengerentúli területén, Amerikai Szamoán is választást rendeztek. Az öt vulkáni és két korallszigetből álló szigetcsoporton, amely Hawaii és Új-Zéland között fekszik a Csendes-óceánban, jelölőgyűléseket (caucus) tartottak.

A versengésből a New York-i milliárdos, Michael Bloomberg került ki győztesen, a második helyen pedig Tulsi Gabbard, a helybéli születésű, de hawaii képviselőnő végzett.

Amerikai Szamoa 11 delegátust küld a demokraták nyári elnökjelölt-állító konvenciójára. A küldöttek közül hatnak kötött a megbízatása, vagyis csakis arra voksolhatnak majd, akit a választásokon is képviseltek. Négy küldöttet Bloomberg nyert, egyet Gabbard, a többi, kötött delegátust a nyári elnökjelölt-állító konvención, az eredmények alapján arányosan osztják majd el.

Ám miközben a tengerentúli terület delegátusokat küld a konvencióra, polgárai az őszi elnökválasztáson nem voksolhatnak, mert nincs kongresszusi képviseletük a szövetségi törvényhozásban.

Az előválasztási szuperkedd egy másik helyszínén, a déli Alabamában – az exit pollok szerint – Joe Biden volt alelnök aratott győzelmet a Demokrata Párt aspiránsai közül. Ez igazolja azokat az előzetes várakozásokat, miszerint a volt alelnök népszerűsége és támogatottsága nem csappant meg az afroamerikaiak körében. A déli állam csaknem ötmilliós népességének mintegy 30 százaléka afroamerikai.

A nem sokkal korábban kiadott exit poll felmérések szerint Virginiában és Észak-Karolinában is Joe Biden nyerte a demokrata előválasztást, Vermont államban viszont Bernie Sanders szenátor győzött.

AZ ELSŐ EXIT POLLOK SZERINT VIRGINIÁBAN ÉS ÉSZAK-KAROLINÁBAN BIDEN, VERMONTBAN SANDERS NYERT

Az első exit pollok szerint Virginiában és Észak-Karolinában a Demokrata Párt elnökjelölt-aspiránsai közül Joe Biden volt alelnök, Vermontban Bernie Sanders szenátor nyert kedden az Egyesült Államok 14 tagállamában egyszerre tartott előválasztásokon.

Az exit pollok – vagyis a szavazóhelyiségből kilépő választók megkérdezése – nyomán nyilvánosságra hozott első adatok szerint Virginiában és Észak-Karolinában egyértelműnek látszik Joe Biden győzelme. Az elemzőket ez nem lepte meg, hiszen a valaha elsöprő többségben republikánusokra voksoló Virginia jó ideje már a demokraták egyik fellegvára, Észak-Karolinában pedig Joe Biden mindig is népszerű politikus volt.

Szintén nem feldolgozott adatok, hanem exit pollok szerint az északkeleti Vermontban Bernie Sanders, ennek az államnak a szenátora nyerte az előválasztást.

Ebben a három tagállamban a második helyre Elizabeth Warren massachusettsi szenátort jelezték a gyorsfelmérések.

A választási „szuperkedden” az eltérő időzónák miatt a különböző tagállamokban egymástól eltérő időpontokban zártak a szavazóhelyiségek. Ráadásul a déli Tennessee állam fővárosában, Nashville-ben a keddre virradóra pusztító és 25 halálos áldozatot követelő tornádók miatt, bírói döntéssel, meg is hosszabbították a szavazás időtartamát. A városban három órával tovább tartanak nyitva a szavazóhelyiségek. A bíró a Demokrata Párt által benyújtott kérést elbírálva hozta meg döntését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.