Gyakorlott gyilkos az új terrorvezér

Kevés nem arab származású vezetője van az Iszlám Államnak, hírszerzési források alapján azonban úgy tűnik, most mégis közülük került ki a tavaly októberben likvidált Abu Bakr al-Bagdadi utódja. Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi a dzsihadista ideológia egyik legbefolyásosabb alakítója, aki a jazidi kisebbség ellen elkövetett népirtásban is vezető szerepet tölthetett be.

2020. 01. 22. 15:18
null
Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hírszerző ügynökség is megerősítette, hogy ellentétben azzal, amit a terrorszervezet korábban állított, nem Abi Ibrahim al-Hasemi al-Kurasinak, hanem Mohammed Abdul Rahman al-Mawli al-Salbinak hívják az Iszlám Állam új vezetőjét, írta a brit The Guardian. A napilap szerint a 45 éves Szalbi a terrorszervezet egyik alapítója és ideológusa, az iraki türkmén kisebbséghez tartozik. Az Iszlám Állam vezetőségében azon kevesek közé tartozik, akik nem arab származásúak. A férfi a Moszuli Egyetemen diplomázott iszlám tudományokból, és kulcsszerepet játszott a dzsihadisták által eretneknek tartott iraki jazidi kisebbség elleni népirtásban, amely során a dzsihadista fegyveresek legalább háromezer embert végeztek ki és közel 4500 jazidi nőt raboltak el, illetve hurcoltak el szexrabszolgának.

Szalbit egyébként még 2004-ben őrizetbe vették az amerikaiak, és fogva tartották egy nyugat-iraki börtönben – számos jel utal arra, hogy a férfi itt ismerkedett meg Abu Bakr al-Bagdadival. A lap értesülései szerint Szalbit – aki több, a világ különböző pontján végrehajtott terrorakcióért is felelős – mindössze néhány órával al-Bagdadi halála után nevezték ki, az ügynökségek előtt azonban mostanáig nem volt ismert, mivel al-Kurasi neve terjedt el új vezetőként. Mostanra azonban valószínű, hogy ez csupán elterelés volt, ilyen ember nem is létezik. Az amerikai külügyminisztérium korábban ötmillió dolláros nyomravezetői díjat kínált annak, aki hasznos információt szolgáltat róla. Összehasonlításképpen: Szíria északnyugati térségében egy tavaly októberi katonai akcióban likvidált al-Bagdadi fejére Washington 25 millió dollár (7,225 milliárd forint) vérdíjat tűzött ki.

Forrás: Youtube

Értesülések szerint Szalbinak legalább egy fia van. Az egyetem elvégzése után Szaddám Huszein iraki hadseregében szolgált a 2003-as amerikai invázióig, méghozzá magas beosztásban. Az amerikaiak győzelmével azonban a szunnita Baász párthoz kötődő katonai és titkosszolgálati elit jelentős részéhez hasonlóan ő is elvesztette pozícióját. Az iszlám jogban és a hadtudományban egyaránt rendkívül képzettnek számító férfi kulcsszereplője volt a szíriai kormány és ellenzék elleni offenzíváknak. Korábban Professzor becenéven volt ismert, ezt azonban később már Pusztítóra cserélte: a kalifának ellentmondókkal szembeni belső leszámolásokért is felelt, de ennek ellenére a terrorszervezet berkein belül legalábbis népszerű alakként tartják számon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.