Gyilkosok életének kegyelmezett meg a thaiföldi király

Az uralkodó trónra lépésekor is azzal mutatta be nagylelkűségét, hogy kegyelemben részesített 150 ezer rabot.

Magyar Nemzet
2020. 08. 16. 15:08
Myanmar migrant workers Zaw Lin and Wai Phyo, also known as Win Zaw Htun, arrive at the Koh Samui Provincial Court, in Koh Samui, Thailand
Myanmar migrant workers Zaw Lin (C) and Wai Phyo (L), also known as Win Zaw Htun, arrive at the Koh Samui Provincial Court, in Koh Samui, Thailand, July 8, 2015. The two men are on trial for the murder of Hannah Witheridge, 23, and David Miller, 24, in September last year on a beach on Koh Tao, an island popular with backpackers and divers. REUTERS/Athit Perawongmetha/Files - GF20000022254 Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23 esztendős Hanna Witheridge és a 24 éves David Miller holttestére 2014 szeptemberében találtak rá Ko Tau thaiföldi sziget tengerpartján. A két brit fiatal csak néhány nappal korábban találkozott a festői szépségű turistaparadicsomban, ám megismerkedésüknek nem sokáig örülhettek. Fejüket szétzúzták, a halottkém vizsgálata szerint a lányt a halála előtt meg is erőszakolták. Mindössze két héttel a kegyetlen gyilkosság után a két feltételezett elkövető már rendőrkézre is került. A hatóságok két bevándorló mianmari férfit gyanúsítottak, akik be is ismerték tettüket. Később vallomásukat visszavonták, azt állítva, hogy csak a rendőrség nyomására, kínzás hatására vállalták magukra a bűncselekményt. Ennek ellenére a bíróság mindkettőjüket halálra ítélte, azóta már minden jogorvoslati lehetőséget ki is merítettek, bár a kivégzést a mai napig nem hajtották végre.

És úgy tűnik, már nem is fogják. Thaiföld királya, Maha Vadzsiralongkorn,

azaz X. Ráma ugyanis születésnapja alkalmából úgy döntött, megkíméli életüket, és a halálos ítéletet életfogytiglani börtönbüntetésre változtatta.

 

A királyi kegy nem szokatlan az országban. Az uralkodó 2016-os trónra lépésekor is azzal mutatta be nagylelkűségét, hogy kegyelemben részesített 150 ezer rabot. Köztük olyanokat, akiket felségsértés vádjával tartóztattak le, ezt ugyanis Thaiföldön még mindig elég komolyan veszik.

A döntés mégis szokatlan, hiszen ezúttal nemzetközi ügyről, két külföldi turista gyilkosairól volt szó. Az eset már eddig is nagy vihart kavart, sokan azzal vádolták a thaiföldi hatóságokat, hogy nem a valódi tetteseket fogták el, csupán bizonyítani akartak, nehogy az ország rossz színben tűnjön fel és elmaradjanak a turisták. Egyes jogvédők szerint a két bevándorló vallomását kínzással csikarták ki, a szemtanúkat megfenyegették, a bizonyítékok egyáltalán nem voltak meggyőzőek. A rendőrség viszont tagadja ezeket a gyanúsítgatásokat, állításuk szerint a vádat egyébként is a helyszínen talált DNS-mintákra alapozták, amellyel nehéz vitába szállni.

Thaiföldön egyébként a jog lehetőséget biztosít a legsúlyosabb ítélet kiszabására, de nem sűrűn élnek vele: az országban 1930 óta mindössze 326 embert végeztek ki. Legutóbb 2018-ban méreginjekcióval – 2003-ig sortüzet alkalmaztak – végeztek egy férfival, aki 24 késszúrással ölt meg egy 17 éves fiút mobiltelefonjáért. Előtte viszont kilenc évig senkin nem hajtották végre az ítéletet a halálsorról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.