Gyorsabb vakcinagyártást és elosztást ígérnek Brüsszelben

A Sebastian Kurz által sürgetett korrekciós mechanizmusról nem sikerült megegyezni.

2021. 03. 26. 10:56
null
Fotó: DARIO PIGNATELLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtök késő este véget ért az uniós állam- és kormányfők virtuális csúcstalálkozója, amelynek fő napirendi pontja a koronavírus-járvány volt. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtök késő esti sajtónyilatkozatában nehéznek nevezte az egyeztetést, részben annak online jellege miatt.

– A legfontosabb feladatunk, hogy gyorsítsuk a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsuk az oltóanyagok tagországok közötti elosztását

– fogalmazott. Az uniós zöldigazolványokról, a „vakcinaútlevelekről” pedig elmondta: a következő hetekben is zajlanak az egyeztetések a tagállamok között az ügyben, nyárig sikerülhet bevezetni a dokumentumot.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az európai vírushelyzet nagyon aggasztó, és – mint felhívta arra a figyelmet – az oltási kampány üteme lassan halad. Sajtónyilatkozatában ismertette az országvezetőknek is bemutatott adatokat, miszerint

az EU-val szerződésben álló gyógyszercégek eddig 88 millió adag vakcinát szállítottak a tagországoknak, amelyek ebből 62 milliót használtak fel. Az unió viszont a járvány kezdete óta összesen hetvenhét millió adag vakcinát exportált a blokkon kívülre.

– Másokat is erre szeretnénk sarkallni – mondta Von der Leyen a héten szigorított exportellenőrző mechanizmussal kapcsolatosan, úgy érvelve: az EU-val szerződött cégeknek teljesíteniük kell a kötelezettségeiket, mielőtt a világ más részeire szállítják az oltóanyagot. A bizottsági elnök üzenetét a brit–svéd AstraZenecának címezte: a biotechnológiai vállalat ugyanis eddig 17 millió adag vakcinát szállított a tagországokba a szerződésekben foglalt 180 millió helyett. Von der Leyen a héten az Olaszországban „elrejtett”, 29 millió dózissal kapcsolatosan elismerte: azok egy részét az AstraZeneca a Covax-együttműködés keretében akarja külföldre szállítani, a másik rész pedig az EU-ba kerülhet a minőség-ellenőrzés után.

A virtuális EU-csúcson Joe Biden amerikai elnökkel is tárgyaltak a vezetők Fotó: European Union

Sebastian Kurz lendület nélkül maradt

A találkozó zárónyilatkozatában az állam- és kormányfők többek között

  • ígéretet tettek rá, hogy a közeljövőben az oltóanyagok gyártása, szállítása és elosztása minél gyorsabban és hatékonyabban történik majd;
  • kiálltak az Európai Bizottság exportellenőrző mechanizmusa mellett, noha jelezték: a globális ellátási láncok kulcsfontosságúak, a szerződött gyógyszercégeknek pedig teljesíteniük kell a vállalásaikat az EU felé;
  • sürgősségi jogalkotási eljárást ígértek a nem diszkriminatív oltási igazolványokkal kapcsolatosan;
  • a Pfizer–BioNTechtől gyorsítottan érkező, tízmillió vakcina „szolidáris” elosztásának ügyét a nagykövetek elé utalták;
  • megerősítették, hogy az oltóanyagok elosztása az eddig használt pro rata elv alapján, azaz népességarányosan történik.
  • Utóbbi két pont Sebastian Kurznak kevésbé kedvező: ahogy arról lapunk is írt, az osztrák kancellár korrekciós mechanizmus kidolgozására kérte az Európai Bizottságot, mert szerinte súlyos aránytalanságok tapasztalhatók a vakcinák elosztásánál. Mivel a Pfizer–BioNTech tízmillió adag oltóanyag gyorsított EU-ba szállításáról tett bejelentést nemrég, az AstraZeneca késlekedése miatt pórul járt tagállamok – kiváltképp Ausztria – abban reménykednek, hogy Brüsszel akár rövid távon kompenzálja őket a pluszadagokból. Tegnap este erről sem sikerült megegyezni, források szerint az osztrák kancellár egyelőre hiába érvelt saját országa, illetve a kelet-közép-európai országok mellett.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.