Gyorsnak bizonyulnak a reformok

Három embert késelt meg egy arab férfi egy szabadtéri rendezvényen a szaúdi fővárosban. A Mohammed bin Szalmán herceg nevével fémjelzett reformok sebessége a sivatagi viszonyokhoz mérten nyaktörőnek tekinthető, és a szaúdi történelemben többször megesett már, hogy vissza kellett fogni az újításokat.

2019. 11. 13. 15:06
A Saudi woman celebrates as she drives her car in her neighborhood, in Al Khobar
Ami régebben elképzelhetetlen volt: nő ül a volán mögött Szaúd-Arábiában. Nem mindenki lelkes Fotó: REUTERS/Hamad I Mohammed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A támadás egy szabadtéri színházi előadáson történt. A beszámolók szerint a Rijádi Évszak elnevezésű fesztiválon – amelyre turistákat várnak a világ minden tájáról – az Abdullah királyról elnevezett parkban tartottak előadást, amikor egy férfi rátámadt a színészekre, megsebesítve két férfit és egy nőt. A rijádi rendőrség szerint a 33 éves támadó jemeni származású. Két évvel ezelőtt a szóban forgó jelenet több okból is elképzelhetetlen lett volna. Nem voltak fesztiválok, csak a hagyományos Dzsanandrija-fesztivál, mivel a nyílt színi szórakoztatás nem volt engedélyezett. Nem voltak tánccsoportok, és turisták sem, mivel csak idén ősszel vezették be a turistavízum intézményét. Azóta a szaúdiak hatalmas reklámkampányba kezdtek az összes létező fórumon, hogy magukhoz vonzzák a turistákat.

A reformok keretében engedélyezték a nyílt színi szórakoztatást, a nőket is odaengedték a volán mögé, és újranyitották a mozikat. Ezzel ugyan a nyugati országok lakossága egyetért, és üdvözli is a változásokat, hasonlóképp a szaúdi fiatalság zöméhez, de az újítások bevezetése nem veszélytelen. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a konzervatív szemléletű lakosságra is figyelni kell, főleg egy olyan társadalomban, amely mindig is nagyon óvatosan bánt az iszlámmal nem feltétlenül összeegyeztethető ügyekkel. A rádióadás bevezetése ellen is nagy tiltakozás volt a szigorú vallási vezetők körében, akiket az államalapító király, Abdelaziz al-Szaúd úgy tudott jobb belátásra bírni, hogy a Korán recitálását közvetíttette a fülük hallatára.

Ami régebben elképzelhetetlen volt: nő ül a volán mögött Szaúd-Arábiában. Nem mindenki lelkes
Fotó: REUTERS/Hamad I Mohammed

A televíziózás ennél is súlyosabb ügy volt, ugyanis a képernyőn emberek is láthatók, ami ellentétes az iszlám emberábrázolást tiltó törvényével. A szaúdi televíziózás 1965-ben, a Korán recitálásával kezdődött, de akkor már nem élt a nagy király, hanem Fajszal ült a trónon. A tévé ellen több tüntetést is szerveztek a konzervatívok. Még abban az évben tisztázatlan körülmények között a királyi család egyik tagja, Hálid bin Muszaid ibn Abdelaziz meghalt a tévé elleni támadásban. A herceg a vakbuzgó iszlamisták közé tartozott, emellett a királyi ház azon ágából származott, amely a Szaúd klán felemelkedésével együtt elbukó Rasídi klánhoz állt közel. Tíz év múlva Hálid herceg öccse, Fajszal herceg bejutott a palotába, köszöntötte a trónon ülő nagybátyját, majd arcon lőtte. Indokait azóta sem derítették ki, de nagy valószínűséggel bátyja halálát akarta megbosszulni. Bár a haldokló király megbocsátott neki, mégis halálra ítélték. A kivégzés hírét mind a rádió, mind a tévé hírül adta.

Kétarcú sivatag

Szaúd-Arábia közéletét nagyban meghatározzák a törzsi és családi kötelékek, amelyek földrajzilag is jól láthatók. Alapvetően Szaúd-Arábia két részre bontható: a Nedzsd-fennsíkra és a Vörös-tenger partján húzódó Hidzsázra. Előbbi volt mindig a tiszta iszlámot követő, szigorú és törvénytisztelő vidék, itt található Rijád városa, utóbbi pedig a vidámabb, befogadóbb, kereskedővénával rendelkező terület. Szaúd-Arábia megszületése előtt a két országrész jogilag is külön állam volt, majd egyesítésük után egy ideig az ország két fővárossal működött. A király Rijádban székelt, ám a külföldi diplomaták a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában találkoztak az időnként odalátogató Ibn Szaúddal. Dzsidda befogadó jellegét annak köszönheti, hogy itt léptek be az országba azok a zarándokok, akik a közeli Mekkába igyekeztek; ez a folyamatos zarándoklat miatt nem is változott sokat, ma is ez Szaúd-Arábia legsokszínűbb városa. Feltehetően a nyugati turisták egy része is Dzsiddában kezdi a szaúdi kirándulását a jövőben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.