Győzelem az AfD voksaival

Sokkolta a kormányzás folytatására készülő Die Linkét, a szociáldemokratákat és a Zöldeket, hogy Németországban most először jutott bárki is kormányfői pozícióba az AfD szavazataival.

2020. 02. 05. 17:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez felfoghatatlan eredmény. Az FDP hagyta, hogy a fasiszták támogatásával jusson hatalomra, a CDU pedig készségesen asszisztált ehhez! – fortyogott Madeleine Henfling, a türingiai tartományi parlament Zöldek-frakciójának képviselője a liberálisokra és a kereszténydemokratákra utalva. – Hogy jutottunk odáig, hogy az FDP a fasiszta Höcke és az AfD szavazataival hagyta Kemmerich miniszterelnökké válását? Ez tabudöntés, amelynek következményei lesznek – mondta Bernd Riexinger, a radikális baloldali Die Linke társelnöke.

A felháborodást a kelet-németországi Türingia tartomány parlamentjében tartott mai szavazás okozta, amely során a várakozásokkal ellentétben nem Bodo Ramelow eddigi miniszterelnököt – a posztkommunista Die Linke politikusát – választották újra, hanem a legkisebb frakció, a liberális FDP színeiben politizáló Thomas Kemmerichet. Már önmagában a szavazás kimenetele is sokkolta a kormányzás folytatására készülő Die Linkét, a szociáldemokratákat és a Zöldeket, de az igazi tabudöntés az volt, hogy Németországban most először jutott bárki is kormányfői pozícióba a bevándorlásellenes AfD szavazataival. A párt türingiai frakcióvezetője, az említett Björn Höcke ráadásul az AfD radikális szárnyának képviselője, aki korábban a szégyen emlékművének nevezte a berlini holokauszt-emlékművet.

Az októberi tartományi választásokon az öt éve kormányzó vörös-vörös-zöld koalíció mindössze negyvenkét mandátumot szerzett a kilencven fős erfurti parlamentben, elveszítve többségét. A választások azt is eredményezték, hogy a pártpolitikai spektrum két szélén elhelyezkedő két alakulat, a huszonkilenc mandátumhoz jutó Die Linke, illetve a huszonkét képviselői helyet szerző ellenzéki AfD nélkül nem lehet kormányt alakítani. Ramelow eddigi miniszterelnök a jobboldali CDU-ra és az FDP-re szeretett volna támaszkodni, de a Die Linkével a CDU, míg az AfD-vel egyetlen párt sem hajlandó együttműködni.

A mai miniszterelnök-választás első két fordulójában Ramelow – az erőviszonyoknak megfelelően – nem tudta megszerezni az abszolút többséget: először 43, majd 44 szavazatot kapott, míg egyetlen kihívója, az AfD-s Christoph Kindervater 25-öt, majd 22-t. A harmadik fordulóban már elégséges volt az egyszerű többség, ám ekkor harmadik jelöltként bejelentette indulását Kemmerich is, akit az FDP, a CDU, illetve az AfD is támogatott, így 45-44 arányban legyőzte Ramelowot. A Die Welt napilap politikai földrengésnek nevezte az eredményt. Mivel azonban a CDU ma is elvetette a koalíciót az AfD-vel, kérdés, hogy Kemmerich milyen összetételű kormányt tud majd megalakítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.