Győzelmi körúton járt az azeri elnök Hegyi-Karabahban

Ilham Aliyev ellenfele kapitulációjaként ünnepelte a Moszkvában aláírt megállapodást.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 17. 21:34
ALIYEV, Ilham
Fuzuli, 2020. november 17. Az azerbajdzsáni elnöki sajtóiroda által 2020. november 16-án közreadott képen Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök (j) katonákat köszönt, amint meglátogatja az örményektõl elfoglalt hegyi-karabahi Fuzuli és Jabrayil körzeteket 2020. november 16-án. A vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta Hegyi-Karabah birtoklásáért heteken át vívott örmény-azeri harcokat lezáró örmény-azeri-orosz megállapodás értelmében több terület Azerbajdzsán birtokába kerül. MTI/AP/Azerbajdzsáni elnöki sajtóiroda/Vugar Amrullayev Fotó: Vugar Amrullayev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelmi körútra indult ma Ilham Aliyev azeri elnök a Hegyi-Karabahban elfoglalt területeken – derült ki az államfői hivatal által közzétett fényképekből és videófelvételekből. A katonai egyenruhába öltözött Aliyev az egyik ilyen felvételen bejelentette, hogy nemzetközi bíróságok elé fogják vinni a „térségben okozott pusztításokért felelős örményeket”.

– Visszatértünk hazánkba. Hegyi-Karabahnak nem lesz autonóm státusza. Azerbajdzsán egységes ország, a térség különleges státuszáról ezért szó sem lehet

– közölte egy páncélozott jármű volánja mögött ülve az elfoglalt Füzuli városában tett látogatása alkalmával. Hozzátette: az örmény lakosság az új körülmények között is tud majd élni. A felvételen éljenző tömeget is mutattak.

Nikol Pasinján örmény kormányfő, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Aliyev elnök november 10-én állapodott meg a szeptember 27-én kiújult hegyi-karabahi harcok lezárásáról. Az egyezség részeként a konfliktus szereplői kicserélik a harcokban elesett katonák holttestét, emellett Jerevánnak vissza kell szolgáltatnia Bakunak több, általa megszállt régiót, az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő folyosó kivételével. Az említett területekről kivonuló örmény csapatok helyét egy nagyjából kétezer fős orosz békefenntartói kontingens veszi át a demarkációs vonal és a korridor mentén.

Aliyev a megállapodást ellenfele kapitulációjaként ünnepelte a múlt héten. Pasinján egy hétfői videókonferencián úgy vélekedett, hogy az örmény fegyveres erők azért szenvedtek vereséget Hegyi-Karabahban, mert nemcsak az azeri hadsereggel, de a török légierővel, továbbá a Közel-Keletről érkezett zsoldosokkal is harcolniuk kellett. A nagy belpolitikai nyomás alá került örmény kormányfő kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani a katonai vereség miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.