Ha fagyit nem eszünk, koronavírusosak sem leszünk?

A koronavírus-járvány már világszerte felütötte a fejét, viszont a fertőzés elleni gyógymód egyelőre még ismeretlen. Így a vírus megelőzése érdekében számos egészségügyi tanácsot osztottak meg az interneten a haszontalan tippektől kezdve – amik ártalmatlannak bizonyulnak – egészen az olyanokig, amik veszélyesek is lehetnek az egészségünkre nézve. A BBC cikke összegyűjtötte az interneten széles körben elterjedt állításokat, majd összevetette azokkal a tényekkel, amit a tudomány valóban kimond.

Forrás: BBC.com2020. 03. 29. 15:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igyunk meleg vizet, vegyünk forró fürdőket, használjunk hajszárítót – ilyen és ezekhez hasonló tanácsok keringenek az interneten arról, hogy a forróság megöli a vírust.

Egy – tévesen – az Unicefnek tulajdonított poszt is bejárta a közösségi médiát, sok napozást és a fagyi elkerülését javasolva útmutatóként a koronavírus elleni védekezésben. – Ez természetesen teljes egészében kitaláció – cáfolta meg az információkat Charlotte Gornitzka, a gyerekjogi szervezet egyik munkatársa.

Ismert, hogy az influenza nem tűri jól a hőséget, de azt még nem tudjuk, hogy a koronavírust befolyásolja-e a meleg.

- A tested „felmelegítése” teljesen hatástalan. Ha már a szervezetedben van a vírus, képtelenség végezni vele. A testednek kell megvívnia a saját harcát ellene – mondta Bloomfield professzor.

- A testen kívül nagyjából 60 Celsius fokos hőmérsékletre van szükség a vírus megöléséhez. Ez jóval melegebb, mint bármelyik fürdő – tette hozzá a professzor.

Az ágynemű 60 fokon való mosása effektív a vírusok ellenében, de ilyen hőmérsékletű vízben fürödni nem ajánlott. Továbbá, a forró fürdő vagy a meleg italok sem változtatják meg a testhőmérsékletünket, amely állandó, ha nem vagyunk betegek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.