Hadgyakorlatot tart Törökország Észak-Ciprus partjainál

Tengeri hadgyakorlatot kezd Törökország Ciprus partjai előtt szombaton, a műveletek során lőgyakorlatokat tartanak majd.

Forrás: MTI2020. 09. 12. 12:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ankarának a Navtex tengerészeti hírportálon keresztül közzétett bejelentése szerint a hadgyakorlatot az egyedül Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság Sadrazamköy nevű városának magasságában hajtják végre, és hétfőig tart majd.

A ciprusi védelmi minisztérium szintén Navtex-üzenetben illegálisnak minősítette a török műveletet, amely szerinte megsérti Ciprus szuverenitását.

Egy másik közleményben a ciprusi nemzeti gárda bejelentette, hogy két amerikai hadihajó érkezett a térségbe, egy Ciprussal közös, ugyancsak szombaton kezdődő hadgyakorlatra, amely szeptember 20-ig tart majd.

A tervek szerint szombat délután Ciprusra érkezik Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki a térségben kialakult feszültség csökkentéséről fog tárgyalni.

A török haditengerészet az elmúlt hetekben több hadgyakorlatot is tartott a Földközi-tenger keleti medencéjében, noha emiatt Ciprus és Görögország is tiltakozott.

A múlt héten Földközi-tengeri Vihar fedőnéven többnapos hadgyakorlat zajlott Ciprusnál a török hadsereg és az észak-ciprusi haderő együttműködésével, a műveletekben légi, haditengerészeti és szárazföldi egységek is részt vettek.

Törökország és a szintén NATO-tag Görögország régóta vitatkozik a tengeri határokról, de az elmúlt években a Földközi-tenger alatt felfedezett hatalmas földgázmezők Ankara és Nicosia között is kiélezték a feszültséget.

Törökország hajói augusztus első felében kezdték újra a kutatásokat a területen, amit nemcsak Görögország, hanem Ciprus is szuverenitása megsértésének tekint. Ráadásul Ankara harmadszor is meghosszabbította egyik kutatóhajója, az Oruc Reis küldetését a Földközi-tenger vitatott részén, ezúttal egészen szeptember 12-ig.

Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az augusztus közepén tartott rendkívüli külügyi tanács keretében az EU teljes szolidaritásáról biztosította Görögországot és Ciprust.

Emellett felszólította Törökországot, hogy azonnal szüntesse be a helyzet elmérgesedését okozó kutató tevékenységét, és kötelezze el magát a párbeszéd folytatása mellett.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a kialakult feszültség rendezéséhez többoldalú konferencia összehívására van szükség Ankara részvételével. Ezeket a megbeszéléseket a tervek szerint szeptember végén tartják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.