Haftar tábornok erői feltételesen beleegyeztek a líbiai tűzszünetbe

A bejelentést követően nem sokkal a nemzetközileg elismert tripoli kormány nyugtázta ezt, majd később hivatalosan is bejelentette, hogy elfogadja a tűzszünetet.

Forrás: MTI2020. 01. 11. 23:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) belegyezett abba szombat este, hogy tűzszünetet tartsanak a nemzetközileg elismert líbiai kormány erőivel szembeni harcaikban, amit a héten Törökország és Oroszország kezdeményezett.

Szóvivőjük, Ahmed al-Miszmári tábornok bejelentette, hogy vasárnap hajnali 1 órától (közép-európai idő szerint 0 órától) határozatlan idejű tűzszünetet tartanak, és leállítják katonai műveleteiket azzal a feltétellel, ha ellenfeleik elfogadják ezt. Ha elfogadják, de később megsértik, akkor „a megtorlás súlyos lesz” – tette hozzá.

Néhány órával később a nemzetközileg elismert tripoli kormány nyugtázta ezt, majd később hivatalosan is bejelentette, hogy elfogadja a tűzszünetet.

Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai felhívására válaszolva Fájez el-Szarrádzs, a nemzeti egységkormány feje közleményben jelentette be, hogy a „tűzszünet január 12-én, vasárnap nulla órakor lép életbe”, hangsúlyozva, hogy „legitim joga” válaszolni a másik táborból érkező esetleges csapásra.

Hírügynökségi jelentések szerint a felek a tűzszünetet egyelőre betartották.

A kormány feje, Fájez esz-Szarrádzs szombaton Rómában találkozott Giuseppe Conte olasz kormányfővel. Elismeréssel szólt a líbiai rendezést célzó orosz-török erőfeszítésekről. Kifejtette, hogy kormánya tűzszünet bevezetésén dolgozik, és támogatja a január 19-ére Berlinbe tervezett nemzetközi konferenciát a líbiai rendezésről.

Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan szerdai isztambuli találkozójuk után szólította fel a líbiai feleket egy fenntartható tűzszünet január 12-i életbe léptetésére. Haftár erői először – csütörtökön – elutasították ezt. Miszmári tábornok akkor azt mondta: Folytatják háborújukat, mert „a polgári állam létrehozása, a stabilitás, a biztonság és a demokrácia megteremtése nem lehetséges a terroristák felszámolása nélkül”.

Az Afrigatenews líbiai hírportál korábbi jelentése szerint az LNA szerda estétől légi blokád alá vette az általa ostromlott líbiai főváros, Tripoli egyetlen nemzetközi repülőterét, hogy megakadályozza a nemzeti egységkormány védelmét célzó török katonai beavatkozást. A török parlament múlt csütörtökön fogadott el egy törvényjavaslatot, amely felhatalmazza a kormányt arra, hogy katonákat küldjön Líbiába a nemzetközileg elismert kormány támogatására.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait Tripoli elfoglalására. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi csoportok igyekeznek ellenőrzésük alá vonni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.