Haftar tábornok erői „készek és elszántak” a győzelemre Líbiában

A Halífa Haftar tábornok irányítása alatt álló líbiai fegyveres erők „készek és elszántak” a győzelemre – tudatta hivatalos közösségi oldalán kedd hajnalban a nemzetközileg elismert kormány ellen harcoló fegyveres szervezet.

Forrás: MTI2020. 01. 14. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A haderő további részleteket nem közölt, de egy másik, szintén hozzájuk köthető honlapon azt írták, hogy a tábornok nem fogja aláírni a tűzszüneti megállapodást, amelyet Moszkva és Ankara terjesztett elő hétfőn.

Haftar és az elismert kormány irányító Fájez esz-Szarrádzs hétfőn Moszkvában nem találkozott egymással, de közvetett tárgyalásokat folytattak a harcok beszüntetéséről. Orosz források szerint Szarrádzs semmilyen körülmények között nem hajlandó közvetlen tárgyalásokra a kormány ellen törő tábornokkal.

Szarrádzs és a vele szemben álló „ellenkormány” képviselője alá is írta a tűzszüneti megállapodást, de Haftar időt kért, hogy értékelhesse a javaslatot. Az erőihez közel álló források szerint már el is hagyta Moszkvát.

Haftar tavaly tavasszal hirdetett offenzívát a főváros, Tripoli elfoglalására.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és rivális fegyveres csoportok kezdtek versengeni egymással, hogy az ország és erőforrásai minél nagyobb részét hajtsák uralmuk alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.