Haladékot kapnak a britek

Csütörtökön úgy tűnt, Theresa May brit miniszterelnök egyhangúlag megkapja a haladékot az EU állam- és kormányfőitől a brexit jövő pénteken esedékes határidejének eltolására. A csütörtökön késő este elfogadásra váró határozattervezet az új dátumot május 22-re jelölte ki, vagyis az európai parlamenti választásokat megelőző napra. Számos uniós vezető abszurdnak nevezte az Egyesült Királyság állampolgárainak részvételét a voksoláson, az éjszakába nyúló tárgyalásokon azonban sokan még ennyi haladékot sem adnának.

Magyar Nemzet
2019. 03. 22. 11:06
European Council summit in Brussels
Theresa May meggyötörten, de újabb eséllyel távozhat Brüsszelből Fotó: MTI/EPA/Aris Oikonomou
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 22-ig adna haladékot Londonnak a brexit határidejére az unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács azzal a feltétellel, hogy a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja az EU és Nagy-Britannia között a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást – ez körvonalazódott Brüsszelben csütörtök késő estére. Amennyiben Theresa May brit miniszterelnöknek a jövő hét első felében ezt mégsem sikerül keresztülvinnie, jövő csütörtökön újabb rendkívüli uniós csúcsra kerülne sor, legalábbis lapzártánkkor ez tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek az uniós csúcstalálkozó első napján.

A Politico című brüsszeli lap tudósítása szerint azonban nincs teljes egyetértés a dátumot illetően a tagállamok között. Egy neve elhallgatását kérő diplomata elmondása szerint Franciaország és Németország is különböző állásponton voltak, a megoldás pedig még a késő esti órákban sem körvonalazódott. A határozattervezetben szereplő dátum egyébként nem véletlen, május 23-án ugyanis Európa-szerte megkezdődnek az európai parlamenti választások; először épp a briteknél tartanák meg. A legtöbb uniós vezetőnek éppen azzal van problémája, hogy milyen feltételekkel vennének részt a nagy-britanniai állampolgárok a voksoláson, ha röviddel azután elhagyják az ­uniót. ­Sebastian Kurz osztrák kancellár a tárgyalások előtt úgy fogalmazott: abszurd lenne London részvétele a májusi szavazáson. Mint mondta, „fontos, hogy az Egyesült Királyság ne vegyen részt a választáson. Érthetetlen lenne egy olyan ország részvétele, amely el akarja hagyni az Európai Uniót”.

A brit miniszterelnök egyébként a halasztási kérelmében eredetileg ­június 30-ig kért időt, ráadásul úgy fogalmazott, ez a „rövidebb hosszabbítás” akkor lenne reális, ha az alsóházban támogatnák a már kétszer leszavazott brexitmegállapodást. Minden más esetben hosszabb halasztást vetített előre. May tehát továbbra is abban reménykedik, hogy Nagy-Britannia rendezett módon, az Európai Unióval kötött kilépési megállapodás elfogadásával hagyja el az EU-t. Az uniós vezetők nyilatkozataiból azonban ­egyértelműen kitűnik, hogy egyre türelmetlenebbek az alsóház döntés- és alkuképtelen képviselőivel szemben, emiatt pedig a határidő eltolását is csak időhúzásnak érzik.

Theresa May meggyötörten, de újabb eséllyel távozhat Brüsszelből
Fotó: MTI/EPA/Aris Oikonomou

Antonio Tajani a nap folyamán reményét fejezte ki, hogy a lehető legrövidebb lesz a brexit határideje meghosszabbításának időtartama. Az Európai Parlament olasz elnöke a távirati iroda szerint április 11-ét tartotta megfelelő határidőnek, kijelentve ugyanakkor: a kérdés valójában nem a brexit határidejének meghosszabbítása, hanem az, hogy a hosszabb vagy rövidebb kiterjesztést London hasznosan tudja-e felhasználni. – Türelemmel voltunk, London kérésére további biztosítékokat adtunk és jogi értelmezéseket készítettünk, de úgy tűnik, mindez nem elég – fogalmazott. Angela Merkel német kancellár is a brit parlament képviselőihez intézte nyilatkozatát.

Mint fogalmazott, komolyan kell végre venniük a brit ­uniós tagság megállapodás nélküli megszűnésének veszélyeit, és el kell fogadniuk a brit kormány és az Európai Unió megállapodását a brexit feltételeiről. Merkel nyomatékosította: az unióban maradó tagországok vezetőinek az EU jövőjére kell gondolniuk, ezért az utolsó pillanatig azon fognak dolgozni, hogy rendezett kiválást érjenek el. Azonban arra is fel kell készülni, hogy a megállapodást továbbra sem fogadja el a brit parlament alsóháza, a határidő ugyanis nagyon rövid, tette hozzá. ­Emmanuel Macron francia államfő kijelentette, egyértelművé kell tenni London számára, hogy a brexit a brit nép döntésének eredménye. Azt is, hogy a megállapodás kétéves, alapos munka eredménye, amely a lehető legjobb egyezség úgy Nagy-Britannia, mint az unió számára. – Azt újratárgyalni nem lehet. Elutasítása esetén megállapodás nélkül lép ki az unióból Nagy-Britannia; az unió erre is fel van készülve – közölte.

A pénteken folytatódó csúcstalálkozón napirenden lesz a klímaváltozás is, majd előkészítik az április 9-re tervezett EU–Kína-csúcstalálkozót, illetve eszmecserét folytatnak a távol-keleti ország és az EU közötti kapcsolatok alapjairól.

Egymillió aláírás

Több mint egymillióan írták alá tegnap estig azt a hivatalos petíciót, amely a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat leállítását követeli, és azt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte: a kormány vonja vissza a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést. Ez a cikkely szabályozza a kilépési folyamatot, aktiválása pedig el is indítja. Az aláírások száma óránként átlagosan 40 ezerrel nőtt. A petíciós honlap az óriási forgalom nyomása alatt egy időre elérhetetlenné is vált. Jeremy Hunt brit külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta a BBC-nek: lehetséges, de nagyon valószínűtlen a brexit leállításáról szóló döntés.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.