Haladékot kapott a Huawei

A washingtoni kormányzat némileg enyhített a Huawei kínai távközlési cégre néhány nappal korábban kimondott korlátozások szigorán.

Mártonffy Attila
2019. 05. 22. 14:42
People walk past an advertisement for Huawei's Honor smartphones at an airport in Shenzhen
Az Egyesült Államok joggal tart attól, hogy vetélytársa technológiai fölényre tesz szert Fotó: China Stringer Network Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A washingtoni kormányzat némileg enyhített a Huawei kínai távközlési cégre néhány nappal korábban kimondott korlátozások szigorán. Ennek értelmében a világ legnagyobb mobileszközgyártója ideiglenes engedélyt kapott, hogy még kilencven napig üzleti kapcsolatban állhasson amerikai partnereivel. A Wilbur Ross kereskedelmi miniszter által kiadott nyilatkozat szerint a könnyítés célja, hogy a Huawei eszközeitől függő amerikai távközlési szolgáltatóknak legyen idejük más partnert találni a kínai cég már meglévő lakossági mobiltelefon-, illetve vidéki széles sávú hálózatai üzemeltetésére.

Az amerikai adminisztráció szerint ezzel el lehet kerülni, hogy zavar támadjon a rendszerek működésében, s hátrány érje a felhasználókat. A Deutsche Welle német hírcsatorna és a Reuters brit hírügynökség ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a kereskedelmi minisztérium a haladékkal még nem változtat Donald Trump elnök korábbi, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva elrendelt tilalmán, hogy a Huawei nem vásárolhat engedély nélkül amerikai technológiai cégektől alkatrészt új termékek gyártásához.

Az Egyesült Államok joggal tart attól, hogy vetélytársa technológiai fölényre tesz szert
Fotó: Reuters

Annak ellenére, hogy Washington a múlt héten a Huawei mellett még több tucat céget tett exporttiltó listára – csaknem lehetetlenné téve, hogy kínai vállalatok az Egyesült Államokban készült termékeket szerezzenek be –, a Huawei alapító vezérigazgatója így reagált a tiltásra: „Az amerikai politikusok jelenlegi gyakorlata alábecsüli erőnket”. Zsen Cseng-fej (Ren Zhengfei) szerint ugyanis cége ötödik generációs (5G) mobiltechnológiát képviselő termékeit abszolút nem érintik az intézkedések, mivel más gyártók még két-három évig nem lesznek képesek ugyanolyan színvonalú eszközöket előállítani. Miután a kínai társaság az utóbbi években mobiltávközlési fejlesztésekben szinte üstökösként emelkedett a globális piac fölé, az Egyesült Államok joggal hiheti, hogy Kína el akarja tőle ragadni a technológiai vezetést.

Csipgyártásban járatos szakértők ugyanakkor megkérdőjelezik, hogy a Huawei képes lenne amerikai segítség nélkül is fenntartani beszállítói láncát, az amerikai cégeket ugyanis nagyon nehéz pótolni. Becslések szerint tavaly a Huawei alkatrészbeszerzési ráfordításainak 16 százaléka vándorolt amerikai cégekhez, többek között olyan csipgyártókhoz, mint az Intel, a Qualcomm vagy a Micron Technology. Az Information Technology & Innovation Foun­dation számításai szerint az amerikai cégek 56,3 milliárd dollár exportbevételtől eshetnek el a következő öt évben a technológiakivitel korlátozása miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.