Halálbüntetés jár a nemi erőszakért Bangladesben

Néhány nagy felháborodást kiváltó eset után szigorított a kormány.

2020. 10. 13. 18:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma lép életbe Bangladesben az a törvénymódosítás, miszerint a nemi erőszakért elítélt személyek halálbüntetést is kaphatnak. A jelenleg érvényben lévő rendelet az életfogytiglani börtönbüntetést írja elő

– nyilatkozta Anisul Huq igazságügyi miniszter a BBC-nek adott interjújában.

Bangladesben nagy felháborodást váltott ki egy közösségi médiában nemrég megjelent felvétel, amin egy 37 éves nőt támadott meg és bántalmazott szexuálisan egy csapat férfi. Az eset után nyolc személyt tartóztattak le az ország délkeleti körzetében. Az incidenst követően országszerte – többek közt a fővárosban, Dakkában – tüntetések robbantak ki, felszólítva a kormányt arra, hogy hatásosabban lépjen fel a szexuális erőszak megelőzéséért. A demonstrációkon olyan plakátok is előkerültek, amelyek a nemi erőszakot elkövetők felakasztását követelik.

A százhetven-milliós országban az utóbbi időben jelentősen megnövekedett a nemi erőszakok és a szexuális zaklatások száma.

Egy bangladesi emberi jogi szervezet felmérése szerint 2020 januárjától szeptemberéig több mint ezer nőt és lányt erőszakoltak meg az országban.

A feljegyzett adatokból továbbá az is kiderült, hogy ezek közül minden ötödik eset csoportos szexuális bántalmazás volt, és negyven eset végződött az áldozat halálával. Az aktivisták szerint számos olyan incidens van, amiket nem jelentenek be, mert a nők félnek a megbélyegzéstől, továbbá az elkövetőket rendkívül alacsony arányban ítélik el. A 2011 és 2018 között Banglades hat körzetében történt 4372 szexuális bűncselekményből csupán öt esetében született ítélet – derül ki a Naripokkho nevű helyi nőjogi szervezet statisztikai adataiból.

 

A parlament hétfőn döntött a korábbi rendelet módosítása mellett, ma pedig Abdul Hamid bangladesi elnök aláírásával hatályba lépett az új intézkedés. Huq szerint a törvény visszatartó erővel bír az ilyen típusú bűncselekmények elkövetésével szemben, továbbá az interjúban kihangsúlyozta, hogy mindent meg fog tenni a kormány, hogy a nemi erőszakkal kapcsolatos ügyeket gyorsabban tárgyalják az illetékes bíróságokon.

- Az igazságszolgáltatási rendszer megreformálása szükséges ahhoz, hogy az áldozatok és tanúk támogatást és védelmet kapjanak, valamint a lassú tárgyalási folyamatokat fel kell gyorsítani – közölte az ENSZ egy múlt heti nyilatkozatában, reagálva a dél-ázsiai országban zajló eseményekre.

– A bangladesi nőknek elegük van abból, hogy a kormány nem foglalkozik a rendszeressé vált nemi erőszakokkal és szexuális zaklatásokkal. A kormánynak végre teljesítenie kell az ígéreteit, és figyelembe kell vennie az aktivisták felhívását, hogy hozzanak értelmes intézkedéseket a szexuális erőszak leküzdése és a túlélők támogatása érdekében! – mondta Meenakshi Ganguly emberi jogi aktivista egy korábbi nyilatkozatában.

A halálbüntetés bevezetéséről szóló törvénymódosítást örömmel fogadták a bangladesiek, azonban többen – köztük az emberi jogi aktivisták is – úgy gondolják, hogy a halálbüntetést nem fogják a szükséges mértékben alkalmazni, továbbá ahhoz, hogy alapvetően megváltoztassák a szexuális erőszakkal kapcsolatos attitűdöt, többre lesz szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.