Halálos áldozata is van a kirgiz-tádzsik határon kitört lövöldözésnek

Forrás: MTI2019. 09. 17. 12:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három tádzsik katona és egy kirgiz határőr meghalt, és 18 ember, köztük több civil megsebesült, miután lövöldözés tört ki a kirgiz és a tádzsik határőrök között hétfőn.

Keddi nyilatkozataikban mindkét fél biztonsági szolgálatai azt bizonygatták, hogy az összecsapást – mely Ovcsi-Kalacsa tádzsik település közelében, az észak-tádzsik Szugd tartomány és a nyugat-kirgizisztáni Batken tartomány határán, egy illegális építkezés miatt robbant ki – a másik fél kezdeményezte.

A kirgiz kormány bekérette a tádzsik nagykövetet, hogy tiltakozzon az incidens miatt.

Kedden a helyszínre utaztak a két ország vezető tisztségviselői, köztük Muhammedkalij Abilgazijev kirgiz kormányfő és Azim Ibrohim tádzsik miniszterelnök-helyettes, hogy rendezzék a konfliktust.

A két egykori szovjet tagköztársaság három évtizede fáradozik azon, hogy megállapodjon közös határuk kijelöléséről a Fergána-völgyben, amely számos etnikai csoport lakóhelye. A közös határ mintegy 970 kilométeren húzódik, azonban eddig csupán 519 kilométeren sikerült véglegesíteni az elválasztó vonalat.

Márciusban szintén összecsapások robbantak ki a két ország határán, akkor két ember halt meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.