Halálos áldozatokat követelt a radikális iszlamisták támadása

Radikális iszlamista tálibok megtámadták vasárnap az észak-afganisztáni Baglán tartomány rendőr-főkapitányságát, legalább huszonkét ember életét vesztette, köztük az elkövetők, és ötvenöten megsebesültek – közölték a kabuli belügyminisztérium és a helyi egészségügyi hatóságok.

Forrás: MTI2019. 05. 05. 16:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő szerint tizenhárom rendőr halt meg, és harmincöt társuk sebesült meg. Mint mondta, húsz civil is sérüléseket szenvedett a támadásban.

„A bagláni rendőr-főkapitányság elleni összetett támadás véget ért a kilenc elkövető halálával, beleértve a pokolgépes merénylőt is” – fűzte hozzá Rahími.

Abdul Alím Gafári, a tartományi egészségügyi hatóság helyettes igazgatója viszont arról számolt be, hogy nők és gyerekek is voltak a robbantás halálos áldozatai között.

Két névtelenül nyilatkozó afgán tisztségviselő szerint délben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel robbanószerrel megpakolt Humvee típusú páncélozott járművét a tartományi székhelyen, Puli-Humriban lévő rendőr-főkapitányság épülete előtt, majd nyolc fegyveres rohanta meg a rendőrségi létesítményt.

A szélsőségesek gyakran zsákmányolnak amerikai gyártmányú Humvee terepjárókat az afgán biztonsági erőktől, hogy azokat négy keréken guruló pokolgéppé alakítsák katonai létesítmények védelmének áttörésére.

A kabuli vezetés megdöntéséért harcoló tálibok jelentkeztek a támadás végrehajtóiként. Közölték: hogy a „szent háborút” a böjti hónap idején is folytatni fogják. „Tűzszünetről csak akkor tárgyalunk, ha véglegesítettük a megállapodást a külföldi csapatok kivonásáról” – hangsúlyozta Szohail Sahín, a tálibok katari irodájának szóvivője.

A merénylet az afgán nagytanács pénteki ülését követi, amelynek meghívott tagjai átfogó fegyverszünetet követeltek a kormány és a felkelők között a közelgő ramadán idejére, s egyebek mellett kezdeményezték 175 tálib fogoly elengedését is.

Több tanácstag kifejezte reményét, hogy a böjti hónapban megkezdődhetnek a végleges békemegállapodásról szóló tárgyalások.

A megbeszélésekre számos magas rangú politikai, törzsi és vallási vezető érkezett az ázsiai ország minden szegletéből, több befolyásos politikus azonban a bojkottot választotta.

A tálibok korábban azt mondták, a nagytanács – pastu nyelven loja dzsirga – az Egyesült Államok beépített embereinek kirakatgyűlése, és célja a nemzet megtévesztése.

A kabuli kormány az Egyesült Államok támogatásával igyekszik tárgyalóasztalhoz ültetni a tálibokat, hogy véget vethessenek az afganisztáni konfliktus 2001 óta tartó legújabb szakaszának.

A tálibok egyelőre nem hajlandóak hivatalos megbeszéléseket folytatni az általuk amerikai bábkormánynak tartott kabuli vezetéssel, ám többször találkoztak az Egyesült Államok főtárgyalója, Zalmay Khalilzad vezette amerikai küldöttséggel Katarban. A dohai kétoldalú tárgyalások fő témája az amerikai csapatkivonás és a terrorizmus elleni garanciák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.