Halálos fenyegetések futószalagon

Walter Lübcke CDU-politikus, hesseni államigazgatási vezető pár héttel ezelőtti meggyilkolása óta a kölni főpolgármesternő és az altenai polgármester is halálos fenyegetéseket kapott, tudta meg most a német sajtó. Mindketten túléltek már egy-egy késes támadást korábban. A helyzet eldurvulását a szélsőjobboldal számlájára írják. De Németországban az elmúlt száz év egyetlen rendszere sem volt mentes a politikai merényletektől, amelyeknek a legkülönbözőbb irányzatokhoz tartozók is áldozatul estek.

2019. 06. 21. 16:18
Police patrol before the opening service of the German protestant church congress Kirchentag in Berlin
GERMANY-PROTESTANTS/ Fotó: Fabrizio Bensch Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Henriette Reker, a negyedik legnagyobb német település, Köln párton kívüli főpolgármester asszonya, illetve Andreas Hollstein, Altena vesztfáliai kisváros kereszténydemokrata (CDU) első embere is halálos fenyegetéseket kapott azt követően, hogy a nyomozó hatóságok gyanúja szerint egy szélsőjobboldali férfi pár hete megölt egy szintén CDU-s politikust. Walter Lübckével, a Hessen tartománybeli Kassel járási hivatalának vezetőjével fejlövéssel végzett gyilkosa, Reker és Hollstein pedig késes támadásokat élt túl az elmúlt években. Mindhárom esetet a 2015-ben kezdődött migrációs válság összefüggésében értelmezik a hatóságok, az áldozatok mindegyike befogadáspárti nézeteket vallott, miközben több mint egymillió menedékkérő érkezett az országba.

Lübcke feltételezett gyilkosa a szélsőjobboldali Német Nemzetidemokrata Párt aktivistája volt, míg Reker támadója az 1990-es évek elején az azóta neonáciként betiltott Szabad Német Munkáspárthoz tartozott. A Lübcke-gyilkosság felkavarta Németországot és a politikai elitet is. Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök szerint az eldurvuló nyelvhasználat vezet bűncselekményekhez. Aggodalmának adott hangot Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer szövetségi belügyminiszer is. Szélsőjobboldali terrorizmus gyanúja miatt a szövetségi nyomozók vették át a Lübcke-ügy aktáit. A hatóságok szerint minden egyes napra legalább egy szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény jut Németországban, és csaknem minden héten előfordul egy erőszakkal együtt járó eset is.

Rohamrendőrök a Reichstag előtt. Egyre több feladat vár rájuk
Fotó: Reuters

Mindamellett a német történelem előző száz évét is végigkísérték a legkülönbözőbb indíttatású politikai merényletek, akármilyen volt az uralkodó rendszer. Az első világháború után, illetve a weimari demokráciában így végeztek a szélsőbaloldali Karl Liebknechttől és Rosa Luxemburgtól kezdve a polgári liberális Walter ­Rathenaun és a katolikus centrista Matthias Erzbergeren át a náci rohamosztagos Horst Wessellel is. A náci időszak leghíresebb, noha sikertelen merényletkísérletét éppenséggel Adolf Hitler diktátor ellen követték el Claus Schenk von Stauffenberg vezetésével. Az 1990-es évekig a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció, később a szélsőjobboldali Nemzetiszocialista Alvilág terrorszervezetek követtek el merényleteket, a többi közt az állam képviselői, így ügyészek, rendőrök ellen. Wolf­gang Schäuble Bundestag-házelnök azután kényszerült tolószékbe, hogy az 1990-es kampány idején lőfegyveres támadás érte.

Antiszemita támadások

Rátámadtak egy amerikai zsidó fiatalemberre a héten Berlinben; egyik támadója azt követően ütötte őt szemen, hogy megmondta, milyen vallású – számolt be róla a német sajtó. Nemrég, ugyancsak a német fővárosban, egy kamasz fiút támadtak meg ugyanilyen okból. Párizsban kedden egy 79 éves zsidó asszonyt találtak el egy zsidó közösségi központ előtt a pétanque francia köztéri játékhoz használt vasgolyóval; a megsebesült nőt kórházba szállították. Az eset körülményei még tisztázatlanok, de a zsidó központ vezetése – különösen Párizs bevándorlók lakta keleti felében – az idős zsidó nőkre leselkedő veszélyre figyelmeztetett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.