Halálos merénylet bénította és rázta meg Hollandiát

A holland Terrorelhárítási Ügynökség vezetője szerint több lövöldözés volt a városban, ezért nem kizárt, hogy összehangolt merénylet történt.

Buzna Viktor
2019. 03. 19. 6:05
Several injured in shooting on a tram in Utrecht
epaselect epa07446537 Emergency services and police forces at the scene where a shooting took place at the 24 Oktoberplace in Utrecht, The Netherlands, 18 March 2019. According to the the Dutch Police, several people have been injured in a shooting on a tram in the central Dutch city of Utrecht. EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három ember meghalt, kilencen pedig megsebesültek tegnap, miután egy fegyveres tüzet nyitott a hollandiai Utrechtben. Az elkövető délelőtt, egy villamoson követte el a merényletet, majd autóval elmenekült a helyszínről. A holland Terrorelhárítási Ügynökség vezetője szerint több lövöldözés volt a városban, ezért nem kizárt, hogy összehangolt merénylet történt. Pieter-Jaap Aalbersberg sajtótájékoztatóján hozzátette: az esettel kapcsolatban számos megválaszolatlan kérdés van. Nem sokkal a lövöldözés után a holland rendőrség Twitter-oldalán közölt fotót a feltételezett elkövetőről. A gyanúsított a török származású, 37 éves Gökman Tanis, akit néhány órával a merénylet után elfogtak a hatóságok.

Egyes sajtóhírek szerint Tanis korábban Csecsenföldön harcolt. A BBC információi szerint az Iszlám Állam terrorszervezettel létesített kapcsolatai miatt a hatóságok korábban már letartóztatták, a holland sajtó pedig arról számolt be, hogy a férfi két hete nemi erőszak vádjával állt bíróság elé. A De Stentor hírportál cikket közölt a gyanúsítottról, mint írják, a férfinak egyebek mellett bolti lopás, ittas vezetés és vandalizmus miatt is gondja volt a hatóságokkal, de 2013-ban egy lövöldözés kapcsán is letartóztatták.

„A legvalószínűbb, hogy a gyanúsított, egy 37 éves török születésű férfi terrorista indíttatásból követte el tettét” – nyilatkozta Jan van Zanen utrechti polgármester. Bár ezt a véleményt tegnap több biztonságpolitikai szakértő is megerősítette a nyugati sajtóban, a holland rendőrség azt sem zárta ki, hogy a lövöldözésnek családi háttere van. Az Algemeen Dagblad című lap szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a fegyveres egy nőre célzott a villamosban, majd rálőtt két másik utasra, akik segíteni akartak az asszonynak.

Kommandósok vizsgálnak át egy villamost. A holland városban leállították a tömegközlekedést a támadás után
Fotó: EPA/Ricardo Smit

A támadás megrázta Hollandiát, a merénylet után Utrecht azonos nevű tartományában a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. A repülőterek és a kormányzati épületek biztonságát megerősítették, és azt javasolták az oktatási intézményeknek, hogy zárjanak be. A merénylet után leállították a városban a villamosközlekedést, a pályaudvarokat, metróállomásokat, a mecseteket pedig evakuálták és lezárták. A 350 ezres lélekszámú Utrecht lakóit felszólították, hogy ne hagyják el otthonukat. Miután elfogták a gyanúsítottat, a hatóságok mérsékelték a terrorkészültséget.

Mark Rutte kormányfő válságtanácskozást hívott össze. Közölte, hogy mélyen megrázta az incidens, amely három nappal az ötven ember életét kioltó új-zélandi mészárlás után történt. – Egy terrorcselekmény támadás a civilizációnk, a toleráns és nyitott társadalmunk ellen. Erre csak egyetlen válasz van, az, hogy a jogállam és a demokrácia erősebb, mint a fanatizmus és az erőszak – mondta sajtótájékoztatóján Rutte. – Nem engedünk az intoleranciának – tette hozzá.

Az ország – eddig legalábbis – nem volt a terrorcselekmények kiemelt célpontja. A mostani eset a választásokat is befolyásolhatja
Fotó: Reuters

Vilmos Sándor holland király és felesége, Maxima királynő nyilatkozatukban részvétüket nyilvánították az áldozatok családjának, valamint közölték: egységet kell tanúsítani, a szabadságnak és toleranciának kell felülkerekednie.

Az esettel kapcsolatban a németországi Észak-Rajna–Vesztfália tartomány rendőrsége közölte, hogy megerősítették az ellenőrzést a német–holland határon, erősítést vezényeltek a főbb autópályákhoz, valamint a kisebb határátkelőkhöz és vasútvonalakhoz is.

Lassú reakció

A holland hatóságok nem voltak a helyzet magaslatán – értékelte a tegnap Utrechtben történteket Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. A biztonságpolitikai szakértő szerint erre utal, hogy az elkövető lőfegyverrel hajthatta végre a támadást, majd autójával el tudott menekülni a helyszínről. – Egy olyan merénylet után, mint a hét végi új-zélandi mészárlás, a hatóságok általában jobban odafigyelnek – tette hozzá Tálas, hangsúlyozva, hogy nem biztos, hogy terrormerénylet történt. A szakértő kérdésünkre elmondta, Hollandia a nemzetközi terrorizmus viszonylag kevéssé kedvelt célpontja. – Az országban jellemzően az észak-afrikai csoportok aktívak – folytatta, hozzátéve, hogy legutóbb, 2002-ben az úgynevezett Hofstad-hálózatot számolták fel a holland titkos­szolgálatok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.