Halálosan megfenyegettek egy újságírót egy kommentje miatt

Franciaország egyik legnevesebb lapjának a munkatársát halálosan megfenyegették, miután a szeptember 11-i terrortámadásokra utaló kommentet írt egy videóhoz, amelyen egy fejkendős lány főzési tippeket ad egyetemista társainak. Az újságíró kommentje nagy visszhangot keltett, vannak, akik támadják, de olyanok is vannak, akik védelmükbe vették a riportert. Sőt olyan is akad, aki a fejkendős lány kétes tevékenységére hívja fel a figyelmet – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 09. 14. 21:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Le Figaro neves francia napilap egyik újságírója, Judith Waintraub halálos fenyegetéseket kapott, miután két szóval, az Egyesült Államokban 2001-ben elkövetett terrortámadásokra utaló dátummal kommentált egy videót a Twitteren, melyen egy fejkendős egyetemista lány kevés pénzből elkészíthető ételek receptjeit osztja meg diáktársaival. Az esetről maga a napilap számolt be.

Az újságírónő a mindössze két szóból (szeptember 11.) álló rövid komment után rengeteg fenyegetést kapott, volt, aki szó szerint azt tenné vele és az édesanyjával, amit a két Kouachi fivér tett a Charlie Hebdo szerkesztőségében, vagyis agyonlőnék. Az esetre felfigyelt az SOS Racisme rasszizmusellenes nonprofit szervezet is, amely támogatásáról biztosította a videóban szereplő fiatal lányt, Imane-t.

A Nemzeti Tömörülés egyik ismert politikusa, Jean Messiha szintén bekapcsolódott a közösségi oldalon folyó adok-kapokba, miután az SOS Racisme őt is név szerint említette. Messiha felháborodott a szervezet bejegyzésén, majd hozzátette, hogy álságos az SOS Racisme részéről pont őt rasszistának nevezni, miután épp a civil szervezet volt az, amely februárban nyilvánosan tevefejűnek nevezte a politikust. A szervezet elnöke, Dominique Sopo szó szerint azt írta, hogy a politikus tevéhez való hasonlítása sértő az állatra nézve.

Jean Messiha nem tartja korrektnek az ellene felhozott rasszizmusvádat, mivel szerinte az nem fajgyűlölet, hogy nem ért egyet a fejkendő nyilvános viselésével, mivel sem a fejkendő, sem az iszlám vallás nem népcsoport, tehát semmi köze a rasszizmushoz.

Judith Waintraubot több francia politikus is a védelmébe vette, többek között Gérald Darmanin belügyminiszter, aki nem ért egyet az újságíró kommentjével, viszont teljes mértékben elítéli az őt ért halálos fenyegetéseket.

Nadia Hai francia városügyi miniszter szintén megszólalt az üggyel kapcsolatban, a politikusnő sokkolónak és felháborítónak tartja az újságíró kommentjét, ugyanakkor leszögezi, hogy a Francia Köztársaságban nincs helye a halálos fenyegetéseknek.

A Le Figaro szerkesztősége szintén maximális támogatásáról biztosította munkatársukat a Twitteren, hangsúlyozták, hogy Franciaországban nem lehet kérdéses a szólásszabadság, erre pedig nap mint nap emlékeztet mindenkit az éppen folyamatban lévő Charlie Hebdo-per.

A Charlie Hebdo egyik volt munkatársa, Zineb El Rhazoui egy televíziós műsorban azonban kicsit más megvilágításba helyezte a videóban szereplő fiatal lányt, ugyanis kiderült, hogy az újságíró nyomozott a fejkendős egyetemista szakácsnő, Imane után, és kiderítette, hogy a lány lelkes iszlamista aktivista, aki olyan titkos csomagokat küldözget fiatal lányoknak, melyekben Korán, imaszőnyeg és fejkendő van. Az egyetemista lány üzenetekben biztatta a fiatal lányokat, hogy rendeljék meg nyugodtan a csomagot, és ha nem szeretnék, hogy a családjuk megtudja, mi van benne, akkor kérjék a szállítást egy barátjukhoz vagy ismerősükhöz. Zineb El Rhazoui szerint Imane egyértelműen radikalizálódott és naiv fiatal lányokat céloz meg, egyáltalán nem az az ártatlan és jó szándékú szakácsnő, akinek a felvételen mutatja magát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.