Harc a bűnözés és szegénység ellen

Felpezsdült tegnap Mexikó: az egy éve megválasztott elnök eredményei kapcsán mindenkinek akad véleménye. A baloldali Andrés Manuel López Obradort tavaly július 1-jén választották meg, és bár vitathatatlanul új színt hozott a mexikói politikába, módszereiről megoszlanak a vélemények. Szociális programok létrehozása, a Nemzeti Gárda felállítása, és az USA-val való migrációs vita jellemezte a veterán politikus első hat hónapját, miközben egy új szokást is teremtett. A minden reggel 7 órakor kezdődő sajtótájékoztatói napi szinten okot adtak a politikai kérdések megvitatására Mexikóban, és elemzők szerint közelebb hozták a társadalmi kérdéseket a lakossághoz.

Zetelaki Réka
2019. 07. 02. 19:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly a Morena párt élén elsöprő győzelmet aratott az elitellenes államfő, akinek továbbra is a töretlen a népszerűsége Mexikóban: elfogadottsága most 70 százalékon áll a közvélemény-kutatások szerint. Az AMLO betűszóval is emlegetett, 65 éves Andrés Manuel López Obrador személye rendszeres téma a közösségi médiában. Nevét az utóbbi hónapokban 40 százalékban a reggeli megszólalásaival kapcsolatos hozzászólások, kritikák formájában emlegetik, írta tegnap a Milenio mexikói lap a Rebold cég kimutatására hivatkozva.

Obrador ugyanis elnökké avatása óta minden reggel 7-kor akár két órán át is elhúzódó sajtótájékoztatót tart az aznapi politikai menetrendről, elnöki feladatokról, döntésekről és eredményekről. Az új szokás elemzők szerint pozitív folyamatokat indított el, az újságírói kérdéseknek köszönhetően korábban nem látott módon vált felelősségre vonhatóvá az elnök, a lakosság pedig elkötelezettebbnek mutatkozik a politika és a társadalom egésze iránt. Megválasztásának évfordulóján Obrador hangsúlyozta, száz megígért intézkedéséből már 78-at teljesített.

– Talán egyetlen kormány sem volt ilyen termékeny ilyen rövid idő alatt – mondta. További égető feladat az egészségügyi rendszer, illetve a gazdasági teljesítmény javítása és az erőszak visszaszorítása, tette hozzák, kiemelve, „biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar érezhetőek lesznek az eredmények ezeken a területeken is, megfelelve népünk szükségleteinek”.

Obrador az eddig bevezetett szociális programokkal mintegy 300 ezer új munkahelyet hozott létre a kormányzati statisztikák szerint. Ez a kérdés egyáltalán nem elhanyagolható, tekintettel arra, hogy az ország 130 millió lakosa közül legalább 50 millió ember szegénységben él az OECD adatai szerint. Mexikó lakossága nem csak a szegénységtől, és a lehetőségek hiányától, hanem a mindennapos erőszaktól is szenved. Az elnök ezért felállította a rendőrség munkáját segítő, 70 ezres Nemzeti Gárdát. A gárdisták múlt vasárnap kezdték meg a munkát, a bűnözési mutatók alapján helyezték ki az őket ország különböző régióiba.

Az elitellenes mexikói államfő fürdik a népszerűségben. Száz választási ígéretéből állítása szerint már hetvennyolcat teljesített
Fotó: Reuters

Az erőszakba torkolló drogháborút is más oldalról közelíti Obrador: a marihuána legalizálásával kifehérítené a piacot, prevenciós programokkal védve a lakosságot. Talán leglátványosabb lépései mégis azok voltak, amikor eladta az elnöki gépet és üdülőt, a bevételeket pedig szociális programokba forgatta.

Kritikusok ugyanakkor nehezményezik, hogy mivel Obrador állami kézből irányítja a szociális programokat, számos civil szervezet alól kihúzta a talajt, ezek ugyanis elestek a támogatástól. A kormányzati kiadások racionalizálásának következményeképp több ezer tisztviselő is elvesztette az állását. Sokan a külpolitikája miatt is kritikával illetik az elnököt, például amiért nem vette fel nyíltan a harcot Donald Trumppal, amikor az amerikai elnökkel vámokkal fenyegette meg Mexikót, ha nem akadályozza a migrációt. Az ország másik fele ugyanakkor sikerként értékelte, hogy Obrador diplomatái sikeresen elhárították az amerikai vámok bevezetését, miközben a bevándorlási politikában sem történtek drasztikus lépések.

Külpolitikai sikernek tekinthető az is, hogy Mexikó elsőként írta alá a NAFTA-t felváltó új szabadkereskedelmi egyezményt, az USA–Mexikó–Kanada közti megállapodást (USMCA). De a gazdasági elemzők kissé borúlátóak: az El Financiero mexikói gazdasági lap szerint a mexikói gazdaság helyzete nem jobb a tíz évvel ezelőttinél, továbbá a növekedés és a befektetések üteme is elmaradt a várttól. Az elnök hosszú távú céljai ugyanakkor reményre adnak okot, a minimálbérek növekedése illetve az állami támogatások a jövőben felfelé húzzák majd a gazdaságot a remények szerint.

„A mexikóiak többsége láthatóan jobban rezonál Obrador a személyiségére, arra, hogy mosolygós, népies, közvetlen és nagyon könnyen elérhető, mintsem a kormányzati eredményekre” – írja a Washington Times amerikai lap. Az elnök mindenesetre teljes erőbedobással vette célba Mexikó két legnagyobb problémájának, a bűnözésnek és a szegénységnek a megoldását – erre elődei esetében nem volt hasonló példa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.