Harminc éve nem látott védelmi beruházásra készülnek a britek

Boris Johnson szerint a nemzetközi helyzet veszélyesebb, mint a hidegháború óta bármikor.

Forrás: BBC2020. 11. 19. 11:39
JOHNSON, Boris
London, 2020. november 5. Boris Johnson brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedésekrõl a londoni kormányfõi rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. november 5-én. Az ezen a napon hatályba lépõ rendelet szerint december 2-ig az Angliában élõk csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvetõ szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidõközpontok, az edzõtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek szintén négy hétre bezárnak. MTI/Getty/AP/Leon Neal Fotó: Leon Neal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 16 milliárd fontos (6700 milliárd forint) védelmi költségvetési tervet jelentett be Boris Johnson brit miniszterelnök a következő négy évre vonatkozóan, melynek részletes programját ma délelőtt ismerteti a londoni alsóház képviselőivel.

A kormány közleménye szerint a tervek között szerepel egy új védelmi ügynökség létrehozása a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeinek kutatására, egy kibervédelmi erő kialakítása, továbbá a projekttel létrejönne egy űrvédelmi parancsnokság is, mely két év múlva bocsáthatja fel első műholdját. A költségvetési tervezet része lenne egy közel hatmilliárd fontos katonai kutatási-fejlesztési program is, melyet elsősorban korszerűsítésre fordítanának, valamint a robotika fejlesztésére. A teljes program összesen negyvenezer új munkahelyet létesítene Nagy-Britanniában.

– Most esélyünk van arra, hogy véget vessünk a visszavonulás korszakának, átalakítsuk fegyveres erőinket, megerősítsük globális befolyásunkat, úttörő szerepet töltsünk be az új technológiákban, és megvédjük népünket, életformánkat

– jelentette ki Johnson hozzátéve, hogy csak így tudnak hűek maradni az ország történelméhez.

A brit honvédelmi minisztérium éves költségvetése jelenleg negyvenmilliárd font körül van, az új költségvetési tervezettel a védelmi kiadások évente mintegy tíz százalékkal emelkednének négy év alatt. A kormány eddigi terveiben az szerepelt, hogy a jelenlegi parlament négy év múlva lejáró mandátumának végéig a védelmi kiadások minden évben az inflációt 0,5 százalékponttal meghaladó mértékben emelkednek. Az újonnan bejelentett program az inflációs előrejelzések alapján azt jelenti, hogy a brit védelmi költségvetés a következő négy évben összesen 24,1 milliárd fonttal (9800 milliárd forinttal) növekszik. Nagy-Britannia jelentései szerint ez lenne a legnagyobb védelmi beruházás Európában, a NATO-ban pedig a második helyen állnának az Egyesült Államok után.

– A nemzetközi helyzet veszélyesebb és intenzívebb, mint a hidegháború óta bármikor

– mondta tegnap este Nagy-Britannia miniszterelnöke.

Ben Wallace brit védelmi miniszter már régóta szorgalmazta, hogy a kormány nagymértékben növelje a védelmi kiadásokat. Habár a pénzügyminisztérium az alacsonyabb összegű, éves emeléseket támogatta, Wallace felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzek az ország védelmét szolgálják, így azokat jelentős mértékben emelni kell. Boris Johnson egyetértett a miniszterrel, ugyanis álláspontja szerint a költségvetési tervezettel Nagy-Britannia befolyása világszinten növekedhet.

– A beruházás által létrehozott munkahelyek és üzleti lehetőségek jólétet hoznak Nagy-Britannia minden szegletébe, segítve az országot a járványhelyzetben

– jelentette ki a védelmi miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.