Harminckét gyereket keresztelt meg Ferenc pápa Jézus megkeresztelkedésének ünnepén

A katolikus egyházfő a gyermekkori keresztelést tanácsolta a családoknak a Sixtus-kápolnában mondott beszédében.

Forrás: MTI2020. 01. 12. 15:54
Pope Francis holds audience with members of the Diplomatic Corps accredited to the Holy See
epa08113862 Pope Francis addresses diplomats accredited to the Holy See during an audience for the traditional exchange of New Year greetings, in the Sala Regia state hall at the Vatican, 09 January 2020. EPA/REMO CASILLI / POOL Fotó: REMO CASILLI / POOL Forrás: MTI/EPA/REMO CASILLI / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekkori keresztelést tanácsolta a családoknak Ferenc pápa a Sixtus-kápolnában mondott beszédében, ahol 32 kisgyereket részesített a keresztség szentségében vasárnap.

Csecsemősírástól volt hangos a Sixtus-kápolna, ahol egyházi hagyomány szerint a Vízkeresztet követő vasárnap az egyházfő kisgyerekeket keresztelt meg Jézus megkeresztelkedésére emlékezve.

Ferenc pápa kijelentette: a keresztség mintegy „igazságot szolgáltat” a gyerekeknek, mivel a szülők ezzel a szentséggel kincset adnak át nekik. A keresztség ugyanis „megvédi, segíti a gyerekeket egész életükben” – mondta a pápa. Éppen ezért azt szorgalmazta, hogy a keresztséget mindenki gyerekkorában kapja meg.

Ferenc pápa 15 kislányt és 17 kisfiút keresztelt meg: az első az olasz Maria, az utolsó a Mattia nevet kapta. A gyerekek között több ikerpár is volt, két fiú a Karol nevet kapta Szent II. János Pál pápa után.

Szokás szerint a pápa a Vatikánban vagy általánosságban a Szentszéknél dolgozóknak az utóbbi hónapokban született gyerekeit keresztelte meg. A gyerekeket szüleik tartották a keresztvíz alá. Elkísérték őket az idősebb testvérek, valamint a keresztszülők is.

Az olasz hatóságok közlése szerint vasárnap feltartóztattak egy, a Szent Péter térre tartó turistát, akinek a fémdetektoros biztonsági ellenőrzés során egy drónt találtak több réteg alatt elrejtve a táskájában. A 2015-ös párizsi terrorista támadások óta a Szent Péter tér oszlopcsarnokában kialakított ellenőrzési pontokon a térre belépni akaró minden személyt átvizsgálnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.