Harminckilenc tömörülés indul az EP-választáson Csehországban

Harminckilenc párt, koalíció és mozgalom indul a májusi európai parlamenti választáson (EP-) Csehországban – közölte a cseh országos választási bizottság hétfőn Prágában, miután kisorsolta a tömörülések sorszámait.

Forrás: MTI2019. 04. 08. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csehországban hagyományosan kétnapos, május 24-én és 25-én lebonyolításra kerülő választásra 40 tömörülés jelentkezett, de a Morva-sziléziai Kalózpárt igényét a választási bizottság elutasította. Döntését azzal indokolta, hogy ez a párt nem teljesítette az indulás feltételeit, egyebek között nem fizette be a 15 ezer koronát kitevő kötelező kauciót sem.

Csehországnak 21 képviselői helye van az Európai Parlamentben. Az öt évvel ezelőtti választások alapján, amikor 38 tömörülés versengett a képviselői posztokért, 4-4 mandátuma van a kormányzó ANO mozgalomnak, koalíciós partnerének a Cseh Szociáldemokrata Pártnak és az ellenzéki TOP 09-STAN koalíciónak is. A kommunistáknak (KSCM) és a kereszténydemokratáknak (KDU-CSL) 3-3, míg a polgári demokratáknak (ODS) két és a Szabadságpártnak egy mandátuma van.

A legutóbbi felmérések szerint az Andrej Babis miniszterelnök vezette ANO mozgalom nyeri a választást, s neki van esélye a legtöbb EP-mandátum megszerzésére. A választási küszöb Csehországban ötszázalékos.

Az EP-választások előtt külön kampányidőszak nincs. A hatályos szabályok szerint kampányolni gyakorlatilag a választások kiírásának dátumától lehetséges.

A prágai sajtó azzal számol, hogy a választásokat megelőző mintegy három májusi hét lesz az, amikor a cseh politika az EP-választásra fog koncentrálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.