Három és fél ezer ház sérült meg a horvátországi földrengésben

Hétfő óta folyamatosan reng a föld, sokan harmadik éjszaka vannak fedél nélkül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 12. 31. 12:18
null
Petrinja, 2020. december 29. Megrongálódott épület Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erõsségû földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetõleg többen megsérültek. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő óta folyamatosan reng a föld Horvátországban, a két erősebb földmozgás Petrinja és Sziszek városán kívül 86 kisebb településen is súlyos károkat okozott – derült ki az N1 horvát hírcsatorna csütörtöki helyszíni beszámolójából.

A térségben 3500 ház sérült meg

a hétfői 5,2-es magnitúdójú előrengésben, majd a keddi 6,3-as erősségű földrengésben. Az utórengések folyamatosak. Sokan harmadik éjszaka vannak fedél nélkül. Az elmúlt 72 órában több mint nyolcvan földmozgást mért a horvát szeizmológiai szolgálat, melyek közül több meghaladta a 4-es erősséget.

Sziszek, 2020. december 30.
Töredezett úttest a horvátországi Sziszekben 2020. december 30-án, egy nappal azután, hogy 6,3-as erősségű földrengés rázta meg az ország középső részét
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

A tévécsatorna tudósítója szerint már azok sem mernek otthonaikba visszatérni, akiknek a háza csak kismértékben sérült meg. Sokan továbbra is az autóikban alszanak, többeket a petrinjai kaszárnyában vagy a sziszeki sportcsarnokban helyeztek el. Sok helyütt még mindig nincs áram és fűtés.

– Mindenki a konténereket és lakókocsikat várja

– mondta egy lakos a riporternek. A kormány konténereket és száz lakókocsit ígért a térségnek, amelyekből csütörtökön húsz megérkezett Glinába. A közösségi oldalon civilek által szervezett magánakcióban, magánadományokból szerdán 25 lakókocsi érkezett oda.

Majske Poljane, 2020. december 30.
Ló áll egy összedőlt ház romjai előtt a horvátországi Majske Poljane faluban 2020. december 30-án, egy nappal azután, hogy 6,3-as erősségű földrengés rázta meg az ország középső részét
Fotó: MTI/AP

Vannak olyan kisebb települések, ahol minden ház megsérült, veszélyes bennük tartózkodni. Minthogy azonban az emberek háziállatokat tartanak, nem akarják elhagyni otthonaikat. Számukra mobilházakat állítanának fel – hangzott el a riportban. Sziszekben csütörtökön fűthető sátrakat állítottak fel a kórház mellett, amely a földrengésben szintén megsérült. Radovan Fuchs oktatási miniszter elmondta, hogy sok iskolát és óvodát is teljesen újjá kell építeni.

Petrinja, 2020. december 29.
Megrongálódott épület Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Meglátogatta a térséget szerdán Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos, és az Európai Unió segítségét ígérte. Zágráb kedden aktiválta az unió polgári védelmi mechanizmusát. Magyarországgal együtt tizennégy tagállam és Törökország ajánlotta fel azonnali segítségét: ágyakat, sátrakat, hálózsákokat, melegítésére és világításra szolgáló berendezést és konténereket küldtek Horvátországba. Szlovénia szerdán este újraindította a krskói atomerőművet, amelyet elővigyázatosságból állított le még a keddi, 6,3-as erősségű földrengés után.

A keddi földrengésben heten meghaltak és többen megsérültek. A kormány január 2-ára nemzeti gyásznapot hirdetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.