Három orosz került be Nagy-Britannia milliárdos legjei közé

A brit The Times lap minden évben összeállított listáján Angliában élő közismert üzletemberek kaptak helyet.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 18. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britannia húsz leggazdagabb lakosa közé három orosz állampolgár is bekerült. A brit The Times lap minden évben összeállított listáján az Angliában élő olyan közismert orosz üzletemberek kaptak helyet, mint Aliser Uszmanov 14,16 milliárd dollárra rúgó, Mihail Fridman 12,4 milliárd dolláros és Roman Abramovics 12,31 milliárd dolláros vagyonnal.

Az üzbég származású Aliser Uszmanov a hetedik helyen végzett, vagyonának eredeti forrása az acél előállításával foglalkozó Metalloinvest, de mára leginkább a média érdekeltségeiről ismert: 2006-ban Uszmanov vásárolta fel az egyik legpatinásabb orosz újságnak számító Kommerszant napilapot, és hozzá tartozik az egyik leglátogatottabb orosz portál, a Mail.ru. Ő a tulajdonosa továbbá a második legnagyobb orosz mobilszolgáltatónak, a MegaFon-nak. Az üzletember néhány évvel ezelőtt rátette a kezét a legnépszerűbb orosz közösségi oldalakra, a Vkontakte-re és az Odnoklassniki-re is.

A tizenegyedik helyen álló Mihail Fridman leginkább a pénzügyi szférában tevékenykedik, vannak befektetésekkel foglalkozó érdekeltségei, és övé Oroszország legnagyobb magánkézben lévő bankja, az Alfa Bank. Abramovics korábban az olajcégeiről vált híressé, de világszerte valószínűleg a brit Chelsea tulajdonosaként ismerik. Jelenleg szintén befektetőcégén, a Millhouse LLC-n keresztül kamatoztatja a vagyonát.

Nagy-Britannia a kilencvenes évek óta az orosz milliárdosok egyik kedvelt célpontja. Egyrészt itt biztonságban érzik a vagyonukat, amit például ingatlanbefektetések formájában próbálnak átmenteni, ha esetleg az anyaországban rosszul alakulnak a dolgok. Másrészt a gazdagok körében az angliai életmódnak presztízs értéke van. Harmadrészt pedig a brit egyetemek a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek számítanak, és számos orosz üzletember, de még politikus is, ide járatja a gyerekeit.

A három említett milliárdos a Forbes áprilisban megjelent leggazdagabb oroszokról szóló listáján is hasonló helyen végzett, Uszmanov ott is a hetedik lett. Uszmanov egyébként a Forbes nemzetközi top 100-as listájába is bekerült, jelenleg a világ 83. leggazdagabb emberének számít.

A brit The Sun szerint Nagy-Britannia leggazdagabbjai az év elejétől összesen mintegy 54 milliárd angol fontot buktak a Covid-19 járvány miatt. A lista leggazdagabb embere most először lett a feltaláló, James Dyson, 19,64 milliárd dolláros vagyonával. Az általa alapított vállalat, a Dyson Ltd. többek között porszívókkal, kézszárítókkal és levegőtisztítókkal foglalkozik.

Annak ellenére, hogy Dyson maga is jelentős összegeket vesztett az elmúlt időszakban, de a korábbi listavezető brit milliárdosok veszteségei nagyobbak voltak nála.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.