Háromszáz euróért árulták el a lefejezett francia tanárt

Valamivel több mint százezer forint – ennyiért vesztegetett meg Samuel Paty gyilkosa néhány diákot.

2020. 10. 20. 19:58
null
A woman lays flowers next to a placard reading 'I am a teacher, I am Samuel' at the entrance of a middle school in Conflans-Sainte-Honorine, 30kms northwest of Paris, on October 17, 2020, after a teacher was decapitated by an attacker who has been shot dead by policemen. - The man suspected of beheading on October 16 ,2020 a French teacher who had shown his students cartoons of the prophet Mohammed was an 18-year-old born in Moscow and originating from Russia's southern region of Chechnya, a judicial source said on October 17. Five more people have been detained over the murder on October 16 ,2020 outside Paris, including the parents of a child at the school where the teacher was working, bringing to nine the total number currently under arrest, said the source, who asked not to be named. The attack happened at around 5 pm (1500 GMT) near a school in Conflans-Sainte-Honorine, a western suburb of the French capital. The man who was decapitated was a history teacher who had recently shown caricatures of the Prophet Mohammed in class. (Photo by Bertrand GUAY / AFP) Fotó: BERTRAND GUAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszáz euró, azaz valamivel több mint százezer forint – ez volt az az összeg, amellyel a BMF hírtelevízió információi szerint Samuel Paty gyilkosa megvesztegetett néhány diákot, hogy mutassák meg neki, melyik volt az a történelemtanár, aki sértő karikatúrákat mutogatott az órán Mohamed prófétáról. Már megbánták tettüket. Állítják, nem tudták, hogy a csecsen származású férfi mire készül. Nekik tört franciasággal azt bizonygatta, csak szeretne videót készíteni, ahogy a pedagógus bocsánatot kér tetteiért. A kegyetlen lefejezés híréről csak később értesültek.

Az Abdoullakh Anzorov néven azonosított, mindössze 18 esztendős tettes az eddigi bizonyítékok alapján végig hazudott. Nem állt szándékában megadni az esélyt a menekülésre célpontjának, előre eltervezte a gyilkosságot. Mielőtt a rendőrség végzett vele, fotókat, videókat is készített megcsonkított áldozatáról, amelyeket aztán sietett feltölteni az internetre. A francia hatóságok tegnapig 15 embert vettek őrizetbe az üggyel összefüggésben. Köztük van a kivégzett történelemtanár egyik diákjának apja is, aki korábban egy muszlim hitszónokkal együtt felháborodott hangú videót tett közzé az interneten, amelyen az órán történtek miatt méltatlankodott. A felvételt levetítették az egyik mecsetben is, ezért átmenetileg lakat került rá. A közösségi médiában terjedő videó valószínűleg a merénylőhöz is eljutott. Már az is bizonyított, hogy a dühös apa és a terrorista üzenetet váltottak, az azonban még nem egyértelmű, hogy a tettes mást is beavatott-e a terveibe. Gérald Darmanin belügyminiszter szerint a két férfi fatvát (eredeti értelmében vallásjogi döntést, itt inkább bosszút jelent) adhatott ki Samuel Patyra. A tárcavezető azt is leszögezte, hogy az ellen a nyolcvan ember ellen is eljárást indítanak, akik a világhálón elismerőleg beszéltek a merényletről.

Közben a riportokból az is kiderül, hogy a tanárok fenyegetése Franciaországban szinte mindennapos jelenség.

– Tavaly az egyik diákom azt mondta, helyénvaló megölni valakit, aki tiszteletlen volt a prófétával

– nyilatkozta a rádiónak az egyik történelemtanár. A BBC pedig olyan tanárokat idézett, akiknek a diákjai a 2015-ös, Charlie Hebdo szatirikus magazin elleni terrortámadások után azt bizonygatták, hogy az áldozatok megérdemelték, amit kaptak, mert a karikatúrák túl messzire mentek, nem szabadna így ábrázolni a prófétát. – Természetesen megtettem a feljelentést a rendőrségen, de semmi nem történt – panaszkodott a France 24-nek adott interjúban egy másik pedagógus, egy névtelen fenyegető levelet lobogtatva a kezében.

Ha a merényletek célja a félelemkeltés, akkor, úgy tűnik, ellentétes hatást érnek el. Egy nemrégiben készített közvélemény-kutatás szerint például 59 százalék támogatta a szólásszabadság jegyében, hogy a Charlie Hebdo ismét publikálta a Mohamedről készített karikatúrákat. A brutális gyilkosság az egész országot megrázta, az emlékére, a szólásszabadság és a szekularizmus tiszteletére rendezett demonstrációkon ezrek gyűltek össze.

Főhajtás a Nemzetgyűlésben.
Fotó: Gonzalo Fuentes / REUTERS

Tegnap a francia nemzetgyűlésben állva tisztelegtek az áldozat előtt, aki posztumusz a legrangosabb kitüntetést, a becsületrendet is megkapja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.