Harry és Meghan már nem királyi fenség

A Buckingham-palota közleménye nem részletezi, hogy mindez befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet. Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll.

Munkatársunktól
2020. 01. 20. 11:12
Britain's Prince Harry attends a rugby event at Buckingham Palace gardens in London
Harry herceg távolodna a királyi családtól Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő, és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban – közölte szombaton a Buckingham-palota. Így Harryt és feleségét ezentúl nem illeti meg az „őkirályi fensége” megszólítás és nem részesül a királyi feladatok ellátásáért járó közpénzellátmányban sem.

Az udvar azt is közölte, hogy Harry és Meghan vissza fogja fizetni a windsori kastély közvetlen közelében lévő rezidenciájuk, a Frogmore Cottage renoválására közpénzből fordított 2,4 millió fontot. Frogmore Cottage ugyanakkor a továbbiakban is Harry és Me­ghan nagy-britanniai rezidenciája lesz. A Buckingham-palota közleménye nem részletezi, hogy mindez befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet. Harry herceg jelenleg a hatodik helyen áll a sorrendben édesapja, Károly trónörökös, valamint bátyja, Vilmos herceg és annak három gyermeke mögött.

Harry herceg távolodna a királyi családtól
Fotó: Reuters

A házaspár tíz napja jelentette be, hogy pénzügyileg függetlenné kíván válni, és a jövőben idejük egy részét Észak-Amerikában, közelebbről Kanadában töltik. A királynő ennek nyomán egy héttel ezelőtt családi találkozót hívott össze téli rezidenciájára, a kelet-angliai Sandrin­gham kastélyába, és már az e megbeszélésről kiadott nyilatkozatában is leszögezte: ő és családja teljes mértékben támogatja Harry és Meghan szándékát arra, hogy fiatal családként új életet teremtsenek maguknak.

A palota közleményéből kiolvasható az is, hogy a 35 éves Harry és a 38 éves Meghan Sussex hercegeként és Sussex hercegnőjeként megtartotta címét. Viszont a továbbiakban egyikőjük sem képviselheti hivatalosan a királynőt, bár mindketten egyértelművé tették, hogy a jövőben is követik az uralkodó által vallott értékeket. II. Erzsébet királynő konstruktívnak nevezte az unokája helyzetére kidolgozott megoldást, és leszögezte: Harry, Meghan és gyermekük, Archie mindig is az ő családjának szeretett tagja marad.

A házaspár biztonsági őrizetének részleteit viszont nem hozták nyilvánosságra. Harry őrizetét jelenleg a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és ennek költségei becslések szerint évente 600 ezer és egymillió font között mozognak. Harry herceg kétszer is frontszolgálatot teljesített Afganisztánban, ezért is fennáll az a veszély, hogy terroristák célkeresztjébe kerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.