Hatalmas a tömeg a karantén feloldásának első napján – videó

Csaknem két hónapig tartó karantén után az első nap nem kezdődött zökkenőmentesen, a főváros metróin annyian vannak, hogy lehetetlen tartani az előírt egy méteres távolságot, ugyanakkor a közlekedési államtitkár bejelentette, hogy a légitársaságokra nem vonatkozik az egy méteres távolság betartása az utasok között.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 05. 11. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban május 11-től újraindul az élet, vagyis újra kinyithatnak a nem létfontosságú szolgáltatást nyújtó üzletek és a tömegközlekedést is jóval többen veszik igénybe, mint a karantén ideje alatt. Ám, ahogy az várható volt, hatalmas tömeg gyűlt össze a peronon, különösen a reggeli csúcsidőben. Az alábbi felvételen látszik, hogy az emberek próbálják betartani a szabályokat, mindenki maszkot visel az előírásoknak megfelelően, de az egy méteres távolságot nem tudják tartani, annyira nagy a tömeg.

A párizsi metró jelenleg 75 százalékos kapacitással működik, de a legforgalmasabb vonalakon a szerelvények 85 százalékát forgalomba helyezték, mégsem volt zökkenőmentes a hétfő reggel, a nagy forgalmú 13-as vonalon ugyanis közel 40 percet kellett várni az első metróra.

Catherine Guillouard, a párizsi metrótársaság (RATP) elnöke ezt az előző napi heves esőzésekkel magyarázta. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt víz szivárgott le a metró alagutakba és időbe telt a hiba elhárítása, addig viszont az utasok nem mehettek le az aluljáróba, így a felszínen voltak kénytelenek várakozni.

A BFMTV munkatársa az egyik járaton utazva elmondta, hogy lehetetlen betartani az emberek közti távolságot és ebben a helyzetben nevetségesnek és feleslegesnek tartja a padlóra ragasztott matricákat, melyekkel felhívják az utasok figyelmét a távolságtartásra.

Ám nem csak a metróban volt nagy tömeg, sokan már alig várták, hogy megnyisson a kedvenc boltjuk, több helyen meglepően nagy tömeg gyűlt össze egy-egy ruházati áruház előtt a nyitásra várva.

Míg a metrón be kellene tartani az előírt távolságot, de a tömeg miatt erre nincs lehetőség, addig a repülőkön nem kötelezik erre az utasokat, Jean-Baptiste Djebbari francia közlekedési államtitkár úgy nyilatkozott az RTL műsorában, hogy a francia állam a légitársaságok esetében nem fog előírni kötelezően betartandó egy méteres távolságot. A döntés hátterében elképzelhetően az áll, hogy több légitársaság is rendkívül nehéz helyzetbe került a koronavírus kapcsán kialakult válság miatt. A Ryanair kijelentette, hogy nem fog tudni járatokat indítani, ha csak minden második ülést értékesítheti, az Air France pedig kénytelen lenne megemelni a repülőjegyek árát egy ilyen intézkedés bevezetése esetén – olvasható a V4NA cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.