Hatalmas erejű földrengés pusztított Albániában

A mentőalakulatok tegnap késő estéig tizennégy holttestet találtak, és több mint hatszáz a sérültek száma, sokuk állapota súlyos – közölte Tiranában az egészségügyi minisztérium.

Magyar Nemzet
2019. 11. 27. 13:52
null
Munkás segít a romeltakarításban Thumane településen. Az egész Balkánon érezni lehetett a földmozgást Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapra virradóra súlyos, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Albánia fővárosát és északnyugati részét, leginkább Durrës tengerparti várost. A rengés miatt több lakóház is összeomlott, és sokan a romok alatt rekedtek. A környéken több helyről áramkimaradást jelentettek. A mentőalakulatok tegnap késő estéig tizennégy holttestet találtak, és több mint hatszáz a sérültek száma, sokuk állapota súlyos – közölte Tiranában az egészségügyi minisztérium a távirati iroda szerint. A védelmi minisztérium értesülései arról szólnak, hogy az északnyugati Kurbin városban egy ember ijedtében kiugrott egy emeletes ház ablakán és szörnyethalt. A tiranai magyar nagykövetség közleményben jelezte: nem tudnak magyar áldozatokról, a fejleményeket folyamatosan figyelemmel kísérik.

Harminc év óta ez volt a legerősebb földrengés a balkáni országban. Beszámolók szerint a földmozgást a Balkán több pontján észlelték, még az epicentrumtól csaknem 400 kilométerre lévő Boszniában, illetve a 700 kilométerre található Újvidéken is. A mentési munkálatokra katonákat is kivezényeltek, a földrengésben érintett településeken mintegy négyszáz katona dolgozik, sátrakat állítva fel az emberek ideig­lenes elszállásolására.

Több ország, köztük Koszovó, Görögország, Észak-Macedónia és Törökország is bejelentette, hogy mentőalakulatokat, tűzoltókat és orvosokat küld a földrengés sújtotta térségbe. Romániából a katasztrófaelhárítás kereső- és mentőegységének 52 tagja indult tegnap a szerencsétlenség színhelyére, hogy segítsék a romok alá szorult túlélők keresését és kimentését. Az önellátó csapat rendelkezik az ehhez szükséges felszerelésekkel – közölte Raed Arafat román belügyi államtitkár. Az Európai Unió szintén segítséget ajánlott fel Tiranának saját katasztrófaelhárítási rendszerén keresztül.

Munkás segít a romeltakarításban Thumane településen. Az egész Balkánon érezni lehetett a földmozgást
Fotó: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

A rengés epicentrumában lévő ­Thumana várost felkereste Ilir Meta albániai elnök is, aki újságíróknak adott nyilatkozatában drámainak nevezte a helyzetet, hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy a romok alatt rekedteket mielőbb kiszabadítsák. Edi Rama albániai miniszterelnök Twitter-üzenetben megerősítette, hogy a földrengés komoly károkat okozott, s a mentési munkálatok teljes erővel folynak, valamint felszólította az embereket, őrizzék meg a nyugalmukat. Egyidejűleg Akisz Celentisz, a Görög Geodinamikai Intézet vezetője Athénban azt mondta újságíróknak, hogy az érintett települések lakosságának további utórengésekre kell felkészülnie.

A prognózis valóra is vált, a hatóságok utórengésekről adtak hírt, ezek közül néhány elérte az 5,5-ös erősséget is. Illetékesek felszólították az érintett területek lakosait, hogy lehetőleg maradjanak a szabad ég alatt. Tegnap később 5,5-ös erősségű földmozgást jelentettek Bosznia-Hercegovina területéről is, amelynek epicentruma Szarajevótól 75 kilométerre délre volt. Albániá­ban egyébként gyakoriak a földmozgások, a legutóbbit két hónapja, szep­tember végén jelentették, ugyanebből a térségből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.