Hatalmas vagyon van az Adama Bizottság számláján

A francia George Floydként is emlegetett Adama Traoré családja által alapított bizottság számára utalt adományok az utóbbi időben feltűnően megugrottak, különösen olyankor érkeztek be nagyobb utalások, amikor valamiféle tüntetés vagy megmozdulás volt. A testület nonprofit, így elvileg nem kell adóznia az összeg után. A nyilvános adománygyűjtő számla adatait ugyanakkor megpróbálták titkosítani.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 26. 15:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Valeurs actuelles nevű francia hetilap megszerezte a 2016-ban rendőri intézkedést követően elhunyt Adama Traoré családja által alapított és működtetett bizottság pénzügyi kimutatásait, amelyből kiderül, hogy jelenleg több mint kétszázezer euró van a számlájukon.

A bizottság a gyűjtést az Okpal online platformon keresztül indította 2017 decemberében, itt kifejezetten a család támogatására lehet pénzt átutalni. Az összeget állításuk szerint az Adama Traoré halála körülményeinek tisztázására folyamatban lévő számos bírósági eljárás, illetve a három, szintén börtönviselt testvér, Bagui, Yacouba és Youssouf ügyeinek intézésére szeretnék felhasználni.

A Valeurs actuelles közzétett egy grafikont, amely a bizottság számlájára beérkező összegeket mutatja. Ebből tisztán látszik, hogy egy-egy tüntetés vagy egyéb tömeges megmozdulás alkalmával mindig feltűnően megugrott a számlára befolyó összeg; az eddigi rekord 48 982 euró, amely a George Floyd halála kapcsán a párizsi bíróság épülete előtt 2020. június 2-án szervezett – mellesleg illegálisan megtartott – tüntetés idején került rá a számlára.

De látható az is, hogy a 2018 júliusában Beaumont-sur-Oise-ban tartott tüntetés idején és 2019 januárjában, a sárgamellényesek demonstrációja idején is nagyot nőtt a számlán lévő összeg.

Ezzel az összeggel a számlán immár több mint kétszázezer euró van, amit hétezer adományozó dobott össze. Az adományok 98 százaléka 1 és 100 euró közötti összegekből áll, de van néhány bőkezű adakozó is, aki nagyobb összeget utal. Van, aki név nélkül adományozott 5000 eurót, de ismert emberek is utaltak, Inès Longevial ​​festőművész például 3550 eurót, Jules Koundé labdarúgó pedig 1000 eurót utalt át a bizottság számlájára.

A Valeurs actuelles azt is kiderítette, hogy az Adama Bizottság megpróbálta olyan módon titkosítani a számlája adatait, illetve a rajta lévő összeget, hogy az Okpal platformon a privát opciót jelölte be, holott egy nyilvános adománygyűjtő számlának épp az a lényege, hogy bárki számára átlátható legyen.

A számlán lévő kétszázezer euró az Okpal ötszázalékos kezelési költségét leszámítva teljes egészében a bizottság rendelkezésére áll, valamint a platform szabályai szerint a kasszát kezelő adminisztrátorok bármikor átemelhetik az adományokat egy másik bankszámlára. A Traoré-bizottság által gyűjtött pénzt Youcef Brakni, az Iszlám Felszabadítási Mozgalom volt tagja kezeli, aki jelenleg mentorként az Adama Bizottság aktív tagja, ez a forráskódból is látszik, tehát ő rendelkezik a kétszázezer euró felett.

Az Assa Traoré által 2016. október 3-án alapított Adama Bizottság nonprofit szervezetnek számít, így elvileg nem kell adóznia az adományok után, ám a törvény előírása szerint abban az esetben, ha az adományok összege 2020-ban meghaladja a 153 000 eurót, akkor elszámolás kérhető tőlük az adományok eredetének igazolására.

Az Adama Bizottság Okpal-oldalán látható „j-25” jelölés azt jelenti, hogy még 25 napig aktív a számla. Mivel ez a június 25-i állapotokat mutatja, ez azt jelenti, hogy július 20-án, hétfőn zárják le az adománygyűjtést. A platform szabályzata azonban lehetővé teszi a bizottság számára, hogy meghosszabbítsa a határidőt, így szükség esetén további adományokat gyűjthet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.