Hatalmi visszaéléssel vádolja a PSD és az RMDSZ a jobbközép román kormányt

Hatalmi visszaéléssel, a demokrácia alapvető szabályainak megsértésével vádolja a Ludovic Orban vezette jobbközép román kormányt az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bizalmatlansági indítványban, amelyet hétfőn olvastak fel a kétkamarás parlament együttes ülésén.

Forrás: MTI2020. 02. 03. 20:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két politikai alakulat azért próbálkozik az alig három hónapja beiktatott kormány megbuktatásával, hogy megakadályozza a kétfordulós polgármester-választás bevezetését, amelyet az Orban-kabinet úgynevezett kormányzati felelősségvállalással terjesztett a parlament elé.

Az ilyen módon beterjesztett törvénytervezeteket nem vitathatja meg a parlament, azok automatikusan elfogadottnak minősülnek, ha három napon belül senki sem terjeszt be bizalmatlansági indítványt, vagy a kormány túléli a bizalmi szavazást.

A bizalmatlansági indítvány szerzői szerint az Orban-kabinet a „román demokrácia sírásójává” válik, amikor a rendkívüli helyzetekre kitalált sürgősségi rendeletekkel és kormányzati felelősségvállalással visszaélve, rendszeresen megkerüli a parlamentet törvényhozási elképzelései érvényesítése érdekében. Az indítvány 208 aláírója elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormánypárt önös érdekei miatt, a korábbi alkotmánybírósági határozatokat és az európai ajánlásokat megsértve, alig néhány hónappal a júniusban esedékes helyhatósági voksolás előtt próbálja módosítani a választási törvényt.

A tavaly november óta kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt hangoztatja ugyan, hogy a polgármesterek legitimitásának növelése érdekében akarja módosítani a választójogot, a politikai elemzők szerint azonban valójában a PSD meggyengítésének szándéka vezérli.

Az RMDSZ becslése szerint a romániai magyarság polgármestereinek 20 százalékát elveszítené, ha bevezetnék a kétfordulós választást. Egy második forduló ugyanis lehetővé teszi, hogy a román pártok összefogjanak az első körben élre került magyar jelöltekkel szemben.

Bár a közvélemény-kutatások szerint példátlan népszerűségnek örvendő PNL nem titkolja, hogy a parlamenti választások előre hozását is szeretné kiprovokálni, Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn cáfolta, hogy pártja saját kormánya megbuktatására voksolna.

Az Orban-kormány sorsa alig egy-két szavazaton múlhat. Amennyiben nem sikerül a kormánybuktatás, a PSD és az RMDSZ alkotmányossági óvással próbálja megakadályozni a kétfordulós polgármester-választás bevezetését.

A bizalmatlansági indítvány – és az Orban-kormány sorsáról – a kétkamarás parlament következő együttes ülésén fognak szavazni a törvényhozók. Ennek összehívásáról a képviselőház és szenátus hétfőn megújuló házbizottságának együttes ülése hivatott dönteni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.