Határzárral fenyegetőzik Donald Trump

Mártonffy Attila
2019. 04. 01. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington megvonta a támogatást El Salvadortól, Guatemalától és Hondurastól. Ennek előzménye: Donald Trump elnök elítélte a három közép-amerikai országot, amiért bevándorlók ezreiből álló karavánokat engednek az USA felé.

Az elnök egyúttal azzal is fenyegetőzött, lezárja az amerikai–mexikói határt. Mint Twitter-bejegyzésében írta, „ennek meglehetősen nagy a valószínűsége”, amennyiben Mexikó nem állítja le a migránsáradatot. A Reuters megjegyzi: a teljes határzár ellehetetlenítené a turizmust és a tavaly 612 milliárd dollár értéket elérő amerikai–mexikói kereskedelmet. Ártana az iparnak is, mivel mindkét oldalon gyárbezárásokhoz vezetne.

Az északi háromszögnek is nevezett három ország támogatásának leállításába az amerikai külügynek be kell vonnia a kongresszust is: csak annak jóváhagyásával zárhatók el a pénzcsapok. Egy kongresszusi forrás szerint az elnöki utasítás nyomán a három ország mintegy 700 millió dollár támogatástól esne el.

Az amerikai elnök újságíróknak felháborodottan emlegette fel: az USA „egy rakás pénzt” fizet a szóban forgó országoknak, de cserébe nem kap semmit. Az MTI szerint Bob Menendez, a szenátus külügyi bizottságának demokrata párti tagja felelőtlennek minősítette Trump utasítását.

Hangsúlyozta, a külföldre irányuló amerikai segítség nem jótékonyság, hanem az ország stratégiai érdekeit és az állampolgárok védelmét szolgálja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.