Hatékonyabb a terrorelhárítás

A berlini karácsonyi vásári támadás óta hét merényletet hiúsítottak meg. A felderítés hatékonyságának javulásáról a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője számolt be.

Mártonffy Attila
2019. 10. 24. 10:18
German special police forces escort a Syrian suspected of being members of Islamic State in Karlsruhe
Az Iszlám Állam egyik feltételezett tagját kísérik be német rendőrök 2016 szeptemberében Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német biztonsági szolgálatok hét készülő terrortámadást akadályoztak meg azóta, hogy 2016. december 19-én egy Anisz Amri nevű, szimpla bűnözőből a börtönökben radikalizálódott dzsihadista terroristává vált tunéziai fiatalember egy elrabolt teherautóval Berlinben egy karácsonyi vásárba hajtott, tizenkét embert halálra gázolt, ötvenet megsebesített, majd Olaszországba szökött, ahol Milánóban végül rendőrök lelőtték.

A felderítés hatékonyságának javulásáról a német szövetségi bűnügyi hivatal vezetője számolt be. A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása szerint Holger Münch egy lapinterjúban kiemelte, hogy az idegenrendészeti eljárás, a megfigyelés és az elkövető büntetési előélete követésének három évvel ezelőtti hiányosságai ma már nem fordulhatnak elő.

Az Iszlám Állam egyik feltételezett tagját kísérik be német rendőrök 2016 szeptemberében
Fotó: Reuters

Mint mondta, akkoriban három fő gyenge pontja volt a felderítésnek. Először: az idegenrendészeti eljárás Anisz Amri esetében nem volt konzekvens, így nem vezetett célra. Másodszor: nem kapcsolták össze a különböző tartományokban ellene folyó büntetőeljárásokat. Harmadszor: ma már konzekvens és személyre szabott megközelítést alkalmaznak.

Így most már nemcsak a konkrét veszélyeztető tényállást vizsgálják, de utánanéznek a (potenciális) elkövető személyének és mérlegelik veszélyességét is. – 2016-ban bizonyos jelek arra utaltak, hogy Anisz Amri esetleg gyorstüzelő fegyverekkel követ majd el támadást, ám ez a gyanú nem erősödött meg. Ma már a konkrét tényeken kívül Anisz Amri személyét is figyelembe vennénk – húzta alá Holger Münch, aki szerint 2013 óta az iszlamista fenyegetések száma mára ötszörösére, 680-ra nőtt.

A Deutsche Welle német hírportál korábbi cikkében ki is emelte, hogy Anisz Amri hasonló hátterű volt és hasonló utat járt be, mint a többi dzsihadista merénylő Európában. A bűnüldöző szervek is figyelték, viszont nem fűzték össze vagy nem vették komolyan a figyelmeztető jeleket, így úgy gondolták, nem jelent biztonsági fenyegetést.

Pedig e jelek megegyeztek a korábbi iszlamista támadások elkövetőiével. Azaz bűnözők voltak, a társadalom szélére sodródtak, s annak ellenére radikalizálódtak – vagy maguktól, vagy beszervezőik által –, hogy nem voltak különösebben vallásosak.

Megakadályozott támadások

 Franciaország. A francia hatóságok hatvan merényletkísérletet hiú­sítottak meg 2013 óta, legutóbb október elején egy gépeltérítési kísérletet – mondta Christophe Castaner francia belügyminiszter.

 Nagy-Britannia. A brit rendőrség 24 terrortámadást hiúsított meg 2017 márciusa óta, amikor egy iszlamista merénylő terepjáróval a Westminster hídon az emberek közé hajtott, majd halálra szurkált egy rendőrt. Erről a Scotland Yard főparancsnoka számolt be. A készülő merényletek közül 16 volt iszlamista jellegű. A londoni rendőrség terrorelhárító és különleges műveleti szolgálatának vezetője szerint bár a legnagyobb veszélyt továbbra is a radikális iszlamizmus jelenti, a szélsőjobboldali terrorral kapcsolatban már az idei év első felében 33 embert tartóztattak le.

 Európai Unió. Az EU-tagállamok összesen 129 meghiúsított és végrehajtott terrortámadásról számoltak be tavaly, az Europol idén nyáron közzétett jelentése szerint. Egy évvel korábban ez a szám 205 volt. A 2018-ban elkövetett merényletekben tizenhárman vesztették életüket. Összesen 1056 embert vettek őrizetbe terrorizmussal kapcsolatos tevékenységük miatt.

 Oroszország. Négy nagyvárosban akadályoztak meg terrortámadást 2019-ben az orosz szakszolgálatok a Moszkvát is magába foglaló Központi Szövetségi Körzetben – jelentette ki október elején Nyiko­laj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára. Patrusev arra figyelmeztetett, hogy a régióban egyre több migránst vonnak be a terrorista tevékenységbe. Oroszországban tavaly összesen húsz terrortámadást hiúsítottak meg a biztonsági szervek – ez jóval kevesebb, mint a 2012-ben regisztrált 218 merénylet. (K. Z.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.