Hatékonynak tartja az AstraZenecát az Orvosok Világszövetségének elnöke

Az Orvosok Világszövetségének elnöke, Ulrich Montgomery szerint hiba volt, hogy több európai ország átmenetileg leállította az oltásokat az AstraZeneca vakcinájával – írja a hirado.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 03. 16. 12:28
null
Budapest, 2021. március 13. Az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina a Szent Margit Kórház oltópontján 2021. március 13-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ulrich Montgomery szerint téves összkép kialakulásához vezethet az, hogy egyes európai államok leállították az oltásokat a 60 év fölöttiek körében az AstraZeneca vakcinájával – írja a hirado.hu.

– Az, hogy az emberek trombózist és tüdőembóliát szenvednek, nem feltétlenül függ össze a koronavírus elleni oltással vagy az oltóanyaggal – hangoztatta az Orvosok Világszövetségének vezetője a német sajtónak adott interjúban.

Montgomery hangsúlyozta:

a nemzetközi vizsgálatok szerint a trombózis (érelzáródás) gyakorisága körülbelül azonos volt a placebocsoportban és a koronavírus elleni oltóanyaggal kezelt csoportban.

A főorvos ugyanakkor üdvözölte, hogy az érintett országok alaposan megvizsgálják az egyes eseteket.

– Sajnos az a helyzet, hogy egy valóban jó és hatékony vakcina ellen zajló hecckampány és az oltások felfüggesztése miatt sok országban bedőlnek a téves híreknek – jelentette ki a nemzetközi orvosszövetség elnöke.

A hétvégén számos európai ország, köztük Németország, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is felfüggesztette a vakcinázást az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd gyógyszergyár termékével. Vasárnap Venezuela sem engedélyezte az AstraZeneca vakcina használatát, kedden pedig Svédország és Lettország is jelezte, hogy nem oltanak a vakcinával, miközben számos országban – köztük Ausztriában, Magyarországon vagy Ausztráliában – hatékonynak bizonyult az oltás a 60 év fölöttiek körében.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön rendkívüli ülésen értékeli az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatos új információkat. A gyógyszerbiztonsági bizottság „nagyon kevés esetben” vizsgálja a trombózis előfordulását – közölte az EMA. Az ügynökség szóvivője azt is jelezte, továbbra is meg vannak győződve arról, hogy

az oltóanyag sokkal több előnnyel jár a koronavírus-fertőzés megelőzésében, mint amekkora a mellékhatások vagy a halálos kimenetelű esetek kockázata.

Borítókép: az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina a Szent Margit Kórház oltópontján

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.