Hazánk megint górcső alatt

Borzongás Orbán Viktor neve hallatán, radikális magyar kormány – újra Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben. A LIBE szakbizottság zöme hétfő éjjel is szélsőségesen beszélt a hazai állapotokról. Magyarországot Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő védte meg, aki szerint a jogállamisági eljárás egyszerű boszorkányüldözés, az EP-képviselőknek pedig inkább Máltáról és az újságíró-gyilkosságról kellene beszélniük.

2019. 12. 18. 6:58
null
Ismét nem hazudtolta meg önmagát Dobrev Klára. A képviselő ezúttal Strasbourgban mocskolódott a magyar kormány ellen Fotó: Genevieve ENGEL Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokadik alkalommal került terítékre az uniós értékek magyarországi és lengyelországi helyzete az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE). A képviselők – meglehetősen csekély létszámban – az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának képviselőjével vitáztak Strasbourgban. A nemrég véget ért ülésen Didier Reynders a bizottságot, Tytti Tuppurainen pedig a finn elnökséget képviselte. A finn politikus szorgalmazta, hogy a horvát, majd a német elnökség is folytassa a jogállamisági eljárásokat, szerinte a jogállamiság kritériumát igenis az uniós pénzek kifizetéséhez kell kötni.

Az ülésen a LIBE képviselői közül többen is szélsőséges véleményt fogalmaztak meg az Orbán-kormánnyal szemben. A román liberális Ramona Strugariu elmondása szerint nemrég Budapesten járt egy szólásszabadságról szóló konferencián, ahol már a miniszterelnök neve hallatán is borzongás lett úrrá a teremben lévőkön. A magyar ellenzék soraiból a momentumos Donáth Anna szólalt fel: szerinte a jogállamisági eljárás csak tovább rontott a helyzeten és „felbátorította” Orbán Viktor kormányát. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció képviselője pedig kijelentette: az elmúlt egy évben Orbán Viktor radikalizálódott, különösképp az önkormányzati választások után. Dobrev annak a reményének is hangot adott, hogy az Európai Néppárt a következő hónapokban búcsút int a Fidesznek.

Ismét nem hazudtolta meg önmagát Dobrev Klára. A képviselő ezúttal Strasbourgban mocskolódott a magyar kormány ellen
Fotó: Európai Parlament

Hidvéghi Balázs EP-képviselő, a LIBE fideszes tagja válaszul sokadik alkalommal ismételte meg a magyar álláspontot, miszerint a hetes cikkelyes eljárás „politikailag motivált” és gyakorlatilag boszorkányüldözésnek tudható be. – A magyar kormány több alkalommal is reagált a vádaskodásra és mindig nyitott volt a párbeszédre – hangoztatta Hidvéghi, aki szerint nem másról, mint egy jogi köntösbe bújtatott politikai fegyverről van szó. A politikus kitért arra is: inkább Máltát kellene pellengérre állítani, ahol meg­gyilkoltak egy újságírót. – Ezt viszont a szociáldemokraták le akarják venni az e heti napirendről – húzta alá Hidvéghi Balázs.

Didier Reynders a szakbizottság ülésén arról beszélt, hogy Lengyelországban romlott a jogállamiság helyzete. Reynders emlékeztetett arra, hogy a lengyel legfelsőbb bíróság munkaügyi kamarája az európai jog felsőbbrendűségére és jogállamisági elvekre hivatkozva kétségbe vonta a bíróság új fegyelmi kamarájának a létjogosultságát, azzal érvelve, hogy a tagjai nem függetlenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.